Translate

poniedziałek, 9 marca 2015

odkrywanie świata nosem

Każde miejsce ma swoją woń a wspomnienia własną zapachową nutę.
Zapach jest niewidzialny… otacza nas, posiada kod, kamufluje, wyróżnia…
Zapachy są niepowtarzalne, jak linie papilarne naszych palców.
Czujemy zapach i nazywamy go; bukiet, aromat, smród, pachnidło, fetor, miła woń, wyziew, aromacik,





 z Internetu
…nasz nos jest w stanie rozróżniać różne zapachy; kwiatowe, korzenne, cytrusowe, drzewne, zwierzęce, mieszają się i możemy je łączyć z posmakiem np. ziemistym, gorzkim, słodkawym, rześkim, zgniłym, duszącym jak dym, eterycznym, zwiędłym, upojnym,…   wpływają na naszą świadomość i komunikację.
W mojej kuchni ostatnio zapanował zapach nudy, mieszanina ziół indyjskich z przeterminowaniem tego, co z półek trafia do gara.
Czekam na wiosnę, jej pachnące kwiaty i świeżość. Przede wszystkim warzywa, te prawdziwe z ziemi, nie z podłoża jakiegoś tam, ze szklarni, sklonowane, sprzedawane w marketach.


Niewielki jest wybór wśród zgniłych jabłek” 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz