Translate

sobota, 2 lipca 2016

pomidorowa

Mięso zatyka układ trawienny, blokuje przepływ energii, kody informacyjne w nim zawarte zatruwają podświadomość wypełniając ją lękami, agresją, poczuciem zniewolenia i kłębowiskiem negatywnych ładunków.
Pszczoły, trzmiele i motyle kusi zapach kwiatów.
Muchy ciągną do woni padliny i odchodów.
Człowiek ma wybór.
Co wybierasz?

Pomidory są smaczne, bogate w potrzebne dla zdrowia składniki, pełne witamin; A, B, C, E, PP i K, zawierają potas, żelazo, wapń i magnez mangan, miedź, kobalt i uspokajający brom, są w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, obniżające poziom cholesterolu i likopen najsilniejszy antyoksydant z całej grupy karotenoidów obecny w przecierach, sosie pomidorowym, w ketchupie. Likopen chroni przed artretyzmem, chorobami serca i rakiem w szczególności prostaty, należy dostarczać go w pożywieniu jedząc pomidory, morele i arbuzy.
100 gramów pomidora to 30 kcal.

Pomidorowa extra zdrowa
1 puszka pomidorów ekologicznych
1 szklanka kaszy jaglanej
ugotowanej
1 szklanka fasolki mung
ugotowanej zamiast mięsa
1 szklanka wody lub wywaru z warzyw
olej kokosowy do smażenia
2 daktyle bez pestek
1 ząbek czosnku
posiekany, rozgnieciony
sól
morska lub himalajska
1 cebula
1 łyżka soku z cytryny
szczypta majeranku otartego
szczypta curry
Fasolkę mung namoczyć przez kilka godziny, wymienić wodę i ugotować w lekko osolonej wodzie -2 szklanki wody na 1 szklankę fasolki.
Do gorącego garnka wsypać przyprawy, dodać olej kokosowy wymieszać, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić, dodać czosnek, musi być dobrej jakości. Pomieszać dodać curry oraz pomidory i pokrojone daktyle bez pestek. Zalać wrzątkiem, lub wywarem warzywnym, po kilku minutach dodać majeranek ugotowaną kaszę jaglaną, łyżkę soku z cytryny. Gotować 10 minut na wolnym ogniu, na koniec zmiksować.

Podać z ugotowaną fasolką mung, skropić oliwą z oliwek lub olejem lnianym.

Baza zup u mnie to; przyprawy, olej kokosowy, warzywa,
 dodatki to; soczewice, fasolki, kasze, makaron ryżowy, glony. 

Czasami brakuje mi składników; dobre pomidory, przecier...






Wariacje na temat pomidorowej :))














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz