Translate

środa, 27 maja 2015

smalec?


1 szklanka ugotowanej białej fasoli
1 łyżeczka sody
1 b. duża cebula
1 duże, kwaśne jabłko
4 ząbki czosnku
1/3 szklanki oleju kokosowego
Sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie,
mogą też być nasiona dyni, czarnuszki, słonecznika, rodzynki,…

Fasolę starannie wypłukać i namoczyć przez noc z dodatkiem łyżeczki sody.
Następnego dnia, wypłukać i gotować do miękkości 30-40 minut. Bezpośrednio po ugotowaniu zmiksować .
Starte, lub drobno pokrojone jabłko, posiekaną cebulkę, czosnek i przyprawy dusić w oleju na małym ogniu 10-15 minut. Zdjąć z ognia, dodać masę fasolową i dokładnie wymieszać.

Taki zdrowy smalec idealnie smakuje z prawdziwym, ciemnym chlebem i ogórkiem kiszonym.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz