1
szklanka ugotowanej białej fasoli
1 łyżeczka sody
1
b. duża cebula
1
duże, kwaśne jabłko
4
ząbki czosnku
1/3
szklanki oleju kokosowego
Sól,
pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie,
mogą
też być nasiona dyni, czarnuszki, słonecznika, rodzynki,…
Fasolę
starannie wypłukać i namoczyć przez noc
z dodatkiem łyżeczki sody.
Następnego
dnia, wypłukać i gotować do miękkości 30-40 minut. Bezpośrednio po ugotowaniu
zmiksować .
Starte,
lub drobno pokrojone jabłko, posiekaną cebulkę, czosnek i przyprawy dusić w
oleju na małym ogniu 10-15 minut. Zdjąć z ognia, dodać masę fasolową i
dokładnie wymieszać.
Taki zdrowy smalec idealnie smakuje z
prawdziwym, ciemnym chlebem i ogórkiem kiszonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz