Translate

niedziela, 1 listopada 2015

chlebek bananowy


 
Z mąki gryczanej 
      w godzinę 
z kaszy prażonej,
 o wyrazistym smaku, jest trudno dostępna w sklepach, można zemleć dwukrotnie kaszę w młynku do kawy i przesiać przez sito - kasza gryczana niepalona ma jasne, zielonkawe ziarenka, miękkie.

CHLEBEK BANANOWY
3 dojrzałe - rozgniecione widelcem
2 jajka – roztrzepane widelcem
3 łyżki syropu klonowego /miodu IMBIROWEGO
3 łyżki oleju kokosowego  / 50 g roztopionego masła
1 szklanka mąki gryczanej (ze zmielonej kaszy gryczanej)
½ szklanki zmielonych migdałów nieblanszowanych /innej mąki
1 płaska łyżka sody
szczypta soli, kurkumy, cynamonu, kardamonu, pieprzu
½ szklanki orzechów włoskich grubo posiekanych, nie jest konieczna, można jeszcze dodać pokrojone w drobną kosteczkę twarde, zielone jabłko.
garść rodzynek - zamiast cukru, banany są wystarczająco słodkie.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 º C.
Wszystko wystarczy wymieszać widelcem w misce;
mąkę z sodą, solą, rodzynkami, orzechami, połączyć z rozgniecionymi widelcem bananami, roztrzepanymi widelcem jajkami, syropem i lekko roztopionym masłem. 
Wyłożyć do przygotowanej foremki.

Piec w temperaturze 175°C przez 45 minut- (do suchego patyczka) -wystudzić na kratce.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz