Z mąki gryczanej
w godzinę
–z kaszy prażonej,
o wyrazistym smaku, jest trudno
dostępna w sklepach, można zemleć dwukrotnie kaszę w młynku do kawy i
przesiać przez sito - kasza gryczana niepalona ma jasne, zielonkawe ziarenka,
miękkie.
CHLEBEK BANANOWY
3 dojrzałe - rozgniecione widelcem
2 jajka – roztrzepane widelcem
3 łyżki syropu klonowego /miodu IMBIROWEGO
3 łyżki oleju kokosowego / 50 g roztopionego masła
1
szklanka mąki gryczanej (ze
zmielonej kaszy gryczanej)
½
szklanki zmielonych migdałów nieblanszowanych /innej mąki
1 płaska łyżka sody
szczypta soli, kurkumy, cynamonu, kardamonu, pieprzu…
½ szklanki orzechów włoskich grubo posiekanych, nie jest konieczna,
można jeszcze dodać pokrojone w drobną kosteczkę twarde, zielone jabłko.
garść rodzynek - zamiast cukru, banany
są wystarczająco słodkie.
Formę
wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 º C.
Wszystko wystarczy
wymieszać widelcem w misce;
mąkę z sodą,
solą, rodzynkami, orzechami, połączyć
z rozgniecionymi widelcem bananami, roztrzepanymi widelcem jajkami, syropem i lekko
roztopionym masłem.
Wyłożyć do
przygotowanej foremki.
Piec w
temperaturze 175°C przez 45 minut- (do suchego patyczka) -wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz