- Rolada
ziemniaczana
z kaszą
gryczaną
-nie potrzeba mięska, ale można zapakować w mięso mielone z piersi indyczej
ze skórą, dodać jajko, doprawić solą, pieprzem i cebulką zeszkloną na oleju
kokosowym -wersja dla mięsożerców.
1 kg ziemniaków
1-2 marchewki
1 jajko
½ szklanki mąki gryczanej
1 łyżka masła
sól
pieprz
Farsz.
10 dag kaszy gryczanej
2 cebule
2 łyżki masła
1 jajko
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
Ziemniaki obrać i ugotować razem całymi marchewkami.
Marchewkę odłożyć.
Ziemniaki utłuc na puree, dodać mąkę gryczaną, jajko, sól i pieprz.
Masę wyłożyć na natłuszczony papier i rozsmarować w prostokąt gruby na 2
cm.
Farsz:
Ugotowaną kaszę wymieszać z posiekaną, przesmażoną na maśle cebulą,
jajkiem i pietruszką. Doprawić do smaku.
Farsz ułożyć na ziemniaczanym puree, na środku marchewkę, całość zwinąć w
rulon pomagając sobie papierem. Wierzch i boki posmarować jajkiem i posypać czarnuszką.
Włożyć do podłużnej foremki i zapiekać w 1800 C, przez 30 minut, niech się
ładnie zrumieni.
Podać z sosem np. pieczarkowym.
Farsz zrobiłam z kaszy gryczanej z jajkiem
warzywami podduszonymi na oleju kokosowym
z dodatkiem przypraw i soli.
Nikt nie marudził:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz