Translate

czwartek, 10 marca 2016

pasta miso

Wakame -100% alg morskich
to oprócz kombu i nori
najpopularniejsze z alg. 
Bogate w białka, żelazo, potas i sód, szereg witamin A, B, C, E, K, PP, minerały (wapń, żelazo, jod, sód, miedź, cynk, kobalt), a także barwnik zwany fukoksantyną skutecznie wspomagającą spalanie tłuszczu, zawarte w glonach związki usuwają toksyny, regulują gospodarkę wodną organizmu, działają przeciwzakrzepowo.
Ich przygotowanie jest proste: należy jedynie namoczyć w wodzie 20 do 30 minut, aż staną się duże i zielone, 
dokładnie odsączyć, pokroić i dodać do sałatki lub zupy miso.
Suszone można sproszkować i wykorzystać jako przyprawę do sosów, makaronów, zup
Nie wymagają gotowania ani żadnej obróbki cieplnej.
Urozmaicają potrawy nie tylko swoim smakiem lecz również aromatem, kolorem oraz wartościami odżywczymi.


Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu nie dopuścić do zawilgocenia. 


Pasta Miso tradycyjna gęsta pasta japońska,
biała (jasna) sojowo - ryżowa, używana do sosów, kiszonych, piklowanych warzyw lub mięs, a także mieszana z dashi, tworząc misoshiru, najpopularniejszej zupy w Japonii.
Zawiera żywe, wspomagające trawienie enzymy, ustala równowagę między złożonymi węglowodanami, niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, białkiem, witaminami i substancjami mineralnymi. Miso poprawia jakość krwi i limfy oraz odtruwa organizm.
Tradycyjne Miso charakteryzuje się słonym smakiem. Istnieje szeroka gama odmian miso, smak i aromat zależą od wielu czynników i składników użytych w czasie procesu fermentacji. Rozróżniamy miso słone, słodkawe, ziemiste, owocowe i pikantne. Jasnej pasty używamy do "dań lżejszych" zbyt duża jej ilość przytłoczy potrawę swym smakiem.
Kupiłam w Kuchniach Świata      pasta miso
prosta  Zupa:
Rozpuścić bulion dashi w gorącej wodzie, dodać pastę miso w takiej ilości aby otrzymany bulion był dostatecznie słony. Można podawać według uznania z: glonami Wakame, tofu, gotowanymi grzybami shitake, gotowaną rybą, krewetkami, małżami, szczypiorkiem, porem itp., nie gotować miso ponieważ straci swoje wartości odżywcze. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz