- wyparzony
Buraki obrać, opłukać zimną wodą i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki.
anyż, czarnuszkę, gorczycę, kolendrę, kmin, kumin
1 Łyżkę oleju kokosowego
liść bobkowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sok z cytryny
1 łyżkę miodu
1 łyżeczkę kurkumy
i pieprz
roztarty czosnek z odrobiną soli
Na dużej ceramicznej patelni roztopić olej kokosowy uprażyć na nim przyprawy, dodać jabłka, buraki i pozostałe składniki wymieszać, dolać ¼ szklanki wrzątku, porządnie zagotować
mieszając, zmniejszyć płonień i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, kiedy
jabłka rozmiękną a buraki będą jeszcze lekko twarde, wyjąć liść i ziele
angielskie, dodać miód kurkumę i pieprz, roztarty czosnek z odrobiną soli mieszając chwilę pogotować, doprawić, odparować nadmiar
wody. Gorące buraczki przełożyć do
słoiczka zakręcić a ostudzone schować do lodówki. Pozostałe ciepłe podać do ziemniaków
ugotowanych z łyżeczką kurkumy i pieprzem, do mięsa, smaczne są zarówno na
ciepło jak i na zimno.
Pokolorowane
palce od buraków łatwo oczyścić cytryną. Zanurzam paluchy w wyciśniętej połówce
cytryny, mocno wkręcam i pocieram, wmasowując sok w skórę, przy okazji, skórki
zarastające paznokcie odsuwam paznokciem kciuka z płytek paznokci powiększając
„oczko”–nigdy nie muszę ich wycinać,
wystarczy spłukać zimną wodą wetrzeć oliwę, czy olej kokosowy, od czasu do
czasu wypolerować paznokcie i dłonie wyglądają na zadbane. Oszczędność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz