Translate

sobota, 10 maja 2014

buraki duszone z jabłkiem

                              Przygotować czysty słoiczek
                           - wyparzony
Buraki obrać, opłukać zimną wodą i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki.
Przygotować przyprawy:           
anyż, czarnuszkę, gorczycę, kolendrę, kmin, kumin
1 Łyżkę oleju kokosowego
liść bobkowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sok z cytryny
1 łyżkę miodu
1 łyżeczkę kurkumy i pieprz
roztarty czosnek z odrobiną soli
Na dużej ceramicznej patelni roztopić olej kokosowy uprażyć na nim przyprawy, dodać jabłka, buraki i pozostałe składniki wymieszać, dolać ¼ szklanki wrzątku, porządnie zagotować mieszając, zmniejszyć płonień i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, kiedy jabłka rozmiękną a buraki będą jeszcze lekko twarde, wyjąć liść i ziele angielskie, dodać miód kurkumę i pieprz, roztarty czosnek z odrobiną soli mieszając chwilę pogotować, doprawić, odparować nadmiar wody.  Gorące buraczki przełożyć do słoiczka zakręcić a ostudzone schować do lodówki. Pozostałe ciepłe podać do ziemniaków ugotowanych z łyżeczką kurkumy i pieprzem, do mięsa, smaczne są zarówno na ciepło jak i na zimno.
                         
Pokolorowane palce od buraków łatwo oczyścić cytryną. Zanurzam paluchy w wyciśniętej połówce cytryny, mocno wkręcam i pocieram, wmasowując sok w skórę, przy okazji, skórki zarastające paznokcie odsuwam paznokciem kciuka z płytek paznokci powiększając „oczko”–nigdy  nie muszę ich wycinać, wystarczy spłukać zimną wodą wetrzeć oliwę, czy olej kokosowy, od czasu do czasu wypolerować paznokcie i dłonie wyglądają na zadbane.   Oszczędność.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz