Lubię kremowe zupy |
Zupy grzybowe
gotujemy z grzybów świeżych, suszonych, solonych i konserwowych, z jednego lub
kilku gatunków.
Najważniejsze, grzyby muszą być jadalne!
Zupę gotujemy
na rosole lub na wywarze z warzyw. Można zaciągać śmietaną, żółtkami lub
zasmażką. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym, łazankami czy
ziemniakami, posypane natką pietruszki.
500 g grzybów - świeżych, nie suszonych
1 cebula
1-1,2 l rosołu lub wywaru z warzyw
3 łyżki masła
200 ml śmietany
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
Oczyszczone grzyby pokroić i przesmażyć na maśle razem z posiekaną cebulką, aż się lekko zrumienią. Doprawić solą i pieprzem.
Zalać połową rosołu i gotować 10 minut a następnie zmiksować.
Dolać resztę rosołu, zagotować i zaciągnąć śmietaną.
Dolewając rosół regulujemy pożądaną konsystencję (gęstość) kremu.
500 g grzybów - świeżych, nie suszonych
1 cebula
1-1,2 l rosołu lub wywaru z warzyw
3 łyżki masła
200 ml śmietany
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
Oczyszczone grzyby pokroić i przesmażyć na maśle razem z posiekaną cebulką, aż się lekko zrumienią. Doprawić solą i pieprzem.
Zalać połową rosołu i gotować 10 minut a następnie zmiksować.
Dolać resztę rosołu, zagotować i zaciągnąć śmietaną.
Dolewając rosół regulujemy pożądaną konsystencję (gęstość) kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz