Translate

sobota, 21 czerwca 2014

marchewka

 Kokosowa
karmelowa w smaku, dzięki sokowi z cytryny i rodzynkom kwaskowata, aromatu nabiera za sprawą przypraw.
1 pęczek marchewek (6 sztuk)
1 por –biała część
¼ szklanki mleka kokosowego
1 cm imbiru startego na tarce
sok z ½ cytryny
szczypta ostrej papryki, lub kurkumy, można dodać kardamon
sól i świeżo zmielony czarny pieprz  i garść rodzynek                                                      
Umieścić poszatkowaną jasną połowę pora w szerokim rondlu, dodać oskrobaną i pokrojoną w talarki marchew, imbir, kardamon, odrobinę kurkumy i rodzynki. Wlać mleko kokosowe i ¼ szklanki wody. Niech zawrze. Dusić pod przykryciem, pilnować aż marchewka zmięknie a z mleka powstanie karmelowy sos. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku.

Pyszności  z ryżem, ziemniakami, do mięs i ryb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz