Kokosowa
karmelowa w smaku, dzięki sokowi z cytryny i
rodzynkom kwaskowata, aromatu nabiera za sprawą przypraw.
1 pęczek marchewek (6 sztuk)
1 por –biała część
¼ szklanki mleka kokosowego
1 cm imbiru startego na tarce
sok z ½ cytryny
szczypta ostrej papryki, lub kurkumy, można dodać kardamon
sól i świeżo zmielony czarny pieprz i garść rodzynek
1 por –biała część
¼ szklanki mleka kokosowego
1 cm imbiru startego na tarce
sok z ½ cytryny
szczypta ostrej papryki, lub kurkumy, można dodać kardamon
sól i świeżo zmielony czarny pieprz i garść rodzynek
Umieścić poszatkowaną
jasną połowę pora w szerokim rondlu, dodać oskrobaną i pokrojoną w talarki marchew,
imbir, kardamon, odrobinę kurkumy i rodzynki. Wlać mleko kokosowe i ¼ szklanki
wody. Niech zawrze. Dusić pod przykryciem, pilnować aż marchewka zmięknie a z
mleka powstanie karmelowy sos. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku.
Pyszności z ryżem, ziemniakami, do mięs i ryb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz