- bez jaj, bez drożdży, mleka i E- polepszaczy.
Przepis na mały chlebek, ale
wystarczy podwoić ilość produktów i smakowitego chlebka wystarczy na kilka dni
dla dwojga.
1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej
6 sporych łyżek mąki gryczanej
2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
½ sok owocowy świeżo wyciśnięty jabłkowy /z pomarańczowy
30 ml oliwy- użyłam mleka kokosowego
2 szczypty soli himalajskiej
½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego, dla smaku
1 łyżeczka papryki słodkiej / rozmaryn
1 łyżeczka kurkumy
1 kopiasta
łyżka sezamu /czarnuszki
Kaszę ugotować, odmierzyć szklankę kaszy,
ostudzić, włożyć do miski, dodać mąkę i skrobię, olej i sok, sól i przyprawy
zmiksować na gładko. Ciasto ma być
gęste, nie suche, jeśli trzeba, doleć jeszcze soku. Następnie dodać sezam i wymieszać.
Wyłożyć masę na natłuszczony papier do pieczenia, ułożyć
na blasze, można wygładzić zwilżoną dłonią, posypać sezamem lekko docisnąć .
Piec w
piekarniku nagrzanym do 1800
przez 25-30 minut, im dłużej pieczemy tym chlebek będzie bardziej chrupiący.
Po ostudzeniu pokroić.
Wybornie smakuje z pastą z ½ awokado i roztartym z
odrobiną soli 1 ząbkiem czosnku.
Można podać z jogurtem greckim z czosnkiem i
pokrojonym w kosteczkę owockiem kiwi, lub świeżym ogórkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz