Translate

niedziela, 6 lipca 2014

chlebek jaglany


- bez jaj, bez drożdży, mleka i E- polepszaczy.



Przepis na mały chlebek, ale wystarczy podwoić ilość produktów i smakowitego chlebka wystarczy na kilka dni dla dwojga.

1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej
6 sporych łyżek mąki gryczanej
2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej  lub ziemniaczanej
½ sok owocowy świeżo wyciśnięty jabłkowy /z pomarańczowy
30 ml oliwy- użyłam mleka kokosowego
2 szczypty soli himalajskiej
½  łyżeczki kminu rzymskiego mielonego, dla smaku
1 łyżeczka papryki słodkiej / rozmaryn 
1 łyżeczka kurkumy

1 kopiasta łyżka sezamu /czarnuszki

Kaszę ugotować, odmierzyć szklankę kaszy, ostudzić, włożyć do miski, dodać mąkę i skrobię, olej i sok, sól i przyprawy zmiksować na gładko.  Ciasto ma być gęste, nie suche, jeśli trzeba, doleć jeszcze soku. Następnie dodać sezam i wymieszać.
Wyłożyć masę na natłuszczony papier do pieczenia, ułożyć na blasze, można wygładzić zwilżoną dłonią, posypać sezamem lekko docisnąć .
Piec w piekarniku nagrzanym do 1800 przez 25-30 minut, im dłużej pieczemy tym chlebek będzie bardziej chrupiący.

Po ostudzeniu pokroić.












Wybornie smakuje z pastą z ½ awokado i roztartym z odrobiną soli 1 ząbkiem czosnku.

Można podać z jogurtem greckim z czosnkiem i pokrojonym w kosteczkę owockiem kiwi, lub świeżym ogórkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz