Translate

środa, 30 lipca 2014

omlet bezglutenowy

Pyszny, puszysty omlet z dodatkiem borówek.
2 jajka
1 szczypta soli
1 szczypta sody
2 płaskie łyżki mąki ryżowej
1 płaska łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
cukier puder
owoce-jagody
Rozdzielić białka od żółtek.
W miseczce zmieszać żółtka z mąką i szczyptą sody, utrzeć na gładką masę.
W drugim naczyniu z odrobiną soli ubić białka na sztywną pianę.
Czas na delikatność! Wymieszać masę z żółtek z jedną łyżką piany, gdy się masa rozrzedzi dołożyć resztę ubitego białka i ostrożnie połączyć.
Na patelni roztopić olej kokosowy, wylać omlet, zmniejszyć ogień i smażyć bez przykrycia 3-4 minuty - pilnować! –odwrócić i smażyć jeszcze 2 minuty.
Podać od razu, z ulubionymi dodatkami!
Śmietana w mig się zrobi różowa od 1 łyżeczki soku z buraków, lekko posłodzona miodkiem, lub innym słodzikiem, doda koloru omletowi a przybranie z czarnych jagód i listek mięty na złotym  placuszku, przyprószone cukrem pudrem, to cała paleta smakowitych kolorów. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz