CZEKOLADOWO OWOCOWE
miękkie, pyszne, bez jaj, mleka i pszenicy, aromatu
nadadzą owoce
100 g migdałów zmielonych drobno jak się da
100 g mąki gryczanej
100 g mąki kukurydzianej
1 i ½ łyżeczki mielonego lnu
½ kubka cukru można mniej
1 łyżeczka sody
3 łyżki kakao / dodałam karobu ze słoiczka
1 kubek =230 ml mleka
kokosowego, migdałowego lub roślinnego
¼ kubka wody
1/3 kubka masła roztopionego
1 tabliczka czekolady gorzkiej drobno pokrojonej
szczypta soli i parę kropel naturalnego ekstraktu waniliowego
3 jabłka i garść rodzynek odrobina cynamonu
Do szklanki wsypać mielony len, zalać gorącą wodą do ¼ wysokości i wymieszać.
Umyć owoce i wysuszyć.
W dużej misce wymieszać suche
składniki: mąkę z migdałów, kukurydzianą i gryczaną. Dodać kakao, cukier, sodę i
sól. Wymieszać.
Dodać mleko, oraz wodę z lnem, wmieszać.
Czekoladę drobno pokroić i dodać do masy.
Dodać ekstrakt z wanilii i masło.
Dalej mieszać, ma powstać gęsta, lekko kleista masa.
Nagrzać piekarnik do
170 0 C.
Masę przelać do tortownicy o średnicy
20 cm / foremki.
Teraz owoce, powinny
zakryć całą powierzchnię ciasta.
piec 40 minut.
Ciasto lekko mokre pod owocami.
Całość czekoladowo owocowa.
Całość czekoladowo owocowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz