Translate

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

bezglutenowe ciasto

CZEKOLADOWO  OWOCOWE
 miękkie, pyszne, bez jaj, mleka i pszenicy, aromatu nadadzą owoce

100 g migdałów  zmielonych drobno jak się da
100 g mąki gryczanej
100 g mąki kukurydzianej
1 i ½ łyżeczki mielonego lnu
½ kubka cukru można mniej
1 łyżeczka sody
3 łyżki kakao / dodałam karobu ze słoiczka
1 kubek =230 ml  mleka kokosowego,  migdałowego lub roślinnego
¼ kubka wody
1/3 kubka masła roztopionego
1 tabliczka czekolady gorzkiej drobno pokrojonej
szczypta soli i parę kropel naturalnego ekstraktu waniliowego 

3 jabłka i garść rodzynek odrobina cynamonu

Do szklanki wsypać mielony len, zalać gorącą wodą do ¼ wysokości i wymieszać.
Umyć owoce i wysuszyć. 
W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę z migdałów, kukurydzianą i gryczaną. Dodać kakao, cukier, sodę i sól. Wymieszać.
Dodać mleko, oraz wodę z lnem, wmieszać. 
Czekoladę drobno pokroić i dodać do masy.
Dodać ekstrakt z wanilii i masło. Dalej mieszać, ma powstać gęsta, lekko kleista masa. 
Nagrzać piekarnik do 170 C.
Masę przelać do tortownicy o średnicy 20 cm / foremki. 
Teraz owoce, powinny zakryć całą powierzchnię ciasta. 
piec 40 minut
Ciasto lekko mokre pod owocami. 
Całość czekoladowo owocowa.





                

                                                             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz