pyszny z dodatkiem musztardy,
chrzanu, ostrego sosu.
2 szklanki żółtego
grochu – namoczonego i ugotowanego
½ cebuli
3 ząbki czosnku
3 jajka
3 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki płatków owsianych
1 płaska łyżeczka; soli, pieprzu ziołowego, czarnuszki, kminu
rzymskiego mielonego
½ łyżeczki ostrej papryki w
proszku
3 łyżki majeranku
1 marchewka, łodyga selera, ostra papryczka
Opłukać, namoczyć
przez noc groch i ugotować powinien być miękki.
Zmiksować razem z cebulą i czosnkiem. Siemię lniane zmielone
i owsiankę dodać do grochu, zmiksować, dodać wszystkie przyprawy, startą
marchewkę, doprawić do smaku, na ostro.
Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić
masą, wygładzić, posypać czarnuszką, nasionkami słonecznika i sezamu, piec w piekarniku nagrzanym do 1850-1900 C, przez 30 minut.
i tutaj zabawię
OdpowiedzUsuńDośka