Translate

poniedziałek, 24 listopada 2014

pasztet z grochu

 PASZTET  ŻÓŁTEGO GROCHU
pyszny z dodatkiem musztardy, chrzanu, ostrego sosu.
2 szklanki żółtego grochu – namoczonego i ugotowanego
½ cebuli
3 ząbki czosnku
3 jajka
3 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki płatków owsianych
1 płaska łyżeczka; soli, pieprzu ziołowego, czarnuszki, kminu rzymskiego mielonego
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
3 łyżki majeranku
1 marchewka, łodyga selera, ostra papryczka
Opłukać, namoczyć przez noc groch i ugotować powinien być miękki.
Zmiksować razem z cebulą i czosnkiem. Siemię lniane zmielone i owsiankę dodać do grochu, zmiksować, dodać wszystkie przyprawy, startą marchewkę, doprawić do smaku, na ostro.
Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić masą, wygładzić, posypać czarnuszką, nasionkami słonecznika i sezamu, piec w piekarniku nagrzanym do 1850-1900 C, przez 30 minut.









1 komentarz: