Translate

poniedziałek, 1 czerwca 2015

bliny gryczane


Drożdżowe, łatwe do przygotowania i smaczne
2 szklanki mąki gryczanej (300 g)
½ litra gorącego (ale nie wrzącego) mleka (można przygotować pół szklanki więcej, w zależności od chłonności mąki) nie używam mleka, użyłam gorącej wody i musiałam dolewać
20 g drożdży utartych na pastę w ¼ szklanki wody 1 saszetka instant
2 całe jajka
sól
Do podania:
śmietanka lub jogurt naturalny, zielenina, kiełki , szczypiorek, ser,
kawior? -  tu mam propozycję zróbmy pastę:
1 awokado, 1 mandarynka,  lub kiwi, 2-3 ząbków czosnku, kilka oliwek koniecznie bez pestek, odrobina soku z cytryny, sól, pieprz oraz 1 płat sushi nori, odrobina wasabi souce i chlust oliwy. Wszystko zmiksować –żyrafą.
Mąkę gryczaną przesiać do bardzo dużej miski, zalać ciepłym mlekiem (sparzyć mąkę) i dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba, dodać jeszcze gorącego mleka –ma mieć konsystencję gęstej śmietany, gdy trochę przestygnie, do letniego dodać drożdże. Dokładnie wymieszać.  Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Do wyrośniętego ciasta dodać jajka oraz sól, dokładnie wymieszać łyżką, odstawić, niech rośnie jeszcze 30 minut.
Rozgrzać patelnię, dodać odrobinkę oleju kokosowego. Wykładać ciasto łyżką, smażyć do pojawienia się drobnych dziureczek, odwrócić, mają być złoto brązowe i cienkie i zrumienione (nie przesuszyć blinów).
Ciepłe bliny wyłożyć na talerz, podawać, z czym kto lubi.
Jeśli zostanie trochę ciasta, można schować je do lodówki i upiec bliny następnego dnia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz