Translate

niedziela, 14 czerwca 2015

obiadek wegetariński

Kotleciki z kaszy gryczanej i jaglanej, oraz frytki z selera piekę na tej samej blaszce, więc najpierw:

Zupa ugotuje się sama; obieram potrzebne warzywa, przygotowuję przyprawy, z solą rozcieram czosnek i papryczki chili w garnku prażę przyprawy z olejem kokosowym, dodaję cebulkę, czosnek, warzywa, mieszam i wszystko zalewam wrzątkiem, dodaję opłukany ryż, lub kaszę, gdy zawrze, gotuję na wolnym ogniu 20 minut i prawie gotowe.

Kotleciki 

1 i ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej i gryczanej z poprzedniego dnia
2
starte marchewki
1 cebula,
drobno posiekana
2 -3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
namoczonego 4 łyżkach wody           ¼ łyżeczki imbiru
1 łyżka octu jabłkowego
¼ łyżeczki chili
1 łyżeczka papryki czerwonej
pieprz, sól, dowolne ziołowe przyprawy
2 łyżki mąki ryżowej, gryczanej, słonecznika, sezamu, otrębów, nie dodałam - kotleciki były całkiem dobre, raczej kruche i nie rozleciały się.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej wyrobić ręką. Jeśli masa się nie klei, dodać mąki, oleju można użyć, żeby się do rak nie lepiły.
Formować kule, spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do 40 minut w 190-2000.





frytki z selera
upieczone w przyprawach są delikatne, w naturalnym smaku, bardzo aromatyczne.

1 duża bulwa selera
1-2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
Seler obrać i pokroić, wymieszać z olejem i przyprawami. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec, aż się zrumienią 30 minut w 190-2000.
Solić na talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz