4-6 małych naleśników, zamiast kanapek.
4 łyżki mąki z ciecierzycy
3 łyżki jogurtu naturalnego
¼ łyżeczki sody
szczypta soli
olej kokosowy do smażenia
Ciecierzyca ma
charakterystyczny posmak, zyskuje jeśli wcześniej upraży się ją na suchej
patelni. Warto uprażyć szklankę mąki, przesypać i zamknąć w słoiku, żeby była
pod ręką.
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli odrobiną soku z cytryny.
Do żółtek dodać mąkę oraz
jogurt z sodą. Wymieszać. Połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
Na rozgrzanej małej patelni
z odrobiną oleju kokosowego smażyć z obu stron na złoty kolor.
liście sałaty
kilka suszonych pomidorów wilgotnych z zalewy / ogórek kiszony…
Naleśniki posmarować
serkiem, ułożyć sałatę i pomidory. Zawinąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz