Translate

środa, 10 lutego 2016

naleśniki z ciecierzycy

4-6 małych naleśników, zamiast kanapek.
Proste, smaczne i zdrowe, bezglutenowe, z niskim indeksem glikemicznym. 


2 jajka
4 łyżki mąki z ciecierzycy
3 łyżki jogurtu naturalnego
¼ łyżeczki sody
szczypta soli
olej kokosowy do smażenia
Ciecierzyca ma charakterystyczny posmak, zyskuje jeśli wcześniej upraży się ją na suchej patelni. Warto uprażyć szklankę mąki, przesypać i zamknąć w słoiku, żeby była pod ręką.
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli odrobiną soku z cytryny.
Do żółtek dodać mąkę oraz jogurt z sodą. Wymieszać. Połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
Na rozgrzanej małej patelni z odrobiną oleju kokosowego smażyć z obu stron na złoty kolor.
250 g twarożku
liście sałaty
kilka suszonych pomidorów wilgotnych z zalewy / ogórek kiszony…

Naleśniki posmarować serkiem, ułożyć sałatę i pomidory. Zawinąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz