Translate

poniedziałek, 6 października 2014

bezglutenowa pizza

bezglutenowa pizza
Chrupiąca, pyszna, lekka
Kalafiorowa

W kuchni często kieruję się oszczędnością, głównie energii, ta pożera gro finansowych zasobów, więc się sprężam, żeby na jednym ogniu upiec dwie pieczenie. Staram się wykorzystywać surowe produkty, gotować i dusić krótko a najważniejsze nie marnować tego, co ŻYJE w zdrowych i świeżych produktach.
Ograniczam gluten, nie ulegam modzie, kierują mną względy zdrowotne- lepsze samopoczucie, jasność umysłu i zamierzam nadal w tej kwestii kierować się zdrowym rozsądkiem.
Pieczywo, pszenne, białe bułeczki, ciasta, ciasteczka wraz z wszystkimi lepkimi słodkościami- odstawione.
Pizza to królowa kuchni włoskiej, jej korony nie przyćmi moja kalafiorowa naśladowczyni, pozbawiona chrupiących boków, bo brak w niej glutenu, o jej smaku decydują; sos, pomidorowy i dodatki, które sprawiają, że danie jest naprawdę pyszne.
Nim zapragniecie całkowicie odwyknąć od glutenu spróbujcie zastąpić go taką kalafiorową pizzą.
Na pożegnanie mąki pszennej i dodatków E, zrobiłam dwie wersje. Pierwsza z gotowanego kalafiora, była owszem, ale wolę zdecydowanie tę z surowego kalafiora:
½ dużego kalafiora
2 jajka
3 łyżki owsianych otrąb bezglutenowych, płatków owsianych, mąki gryczanej, kukurydzianej lub jaglanej
1 łyżka siemienia lnianego i pestek dyni -dla chrupkości
½ łyżeczki soli, szczypta pieprzu -ziołowego
1 płaska łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka sody
sos pomidorowy:
½ puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
szczypta soli i pieprzu
dodatki:
ser parmezan,  mozzarella
pieczarki
pomidor
czerwona papryka
oliwki
zioła; bazylia, oregano, ostra papryka w proszku
Surowego kalafiora zetrzeć na tarce. Jajka rozbełtać z przyprawami i mąką gryczaną, owsianką i otrębami, sodą i wymieszać z kalafiorem. Masę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko nasmarowanym oliwą. Uformować płaskie małe koła.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temperaturze 180 0 C. Gdy spód trochę stwardnieje wyjąć z piekarnika, posmarować cienką warstwę sosu, by ciasto nie było zbyt wilgotne. Rozłożyć swoje ulubione dodatki; pomidory, rozgnieciony i roztarty czosnek, paprykę, przyprawy, posiekaną bazylią, i piec kolejne 15 minut, 5 minut przed wyjęciem posypać parmezanem z ostrą papryką i zapiec.


  





  ;))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz