bezglutenowa pizza
Chrupiąca, pyszna, lekka
Kalafiorowa
W
kuchni często kieruję się oszczędnością, głównie energii, ta pożera gro
finansowych zasobów, więc się sprężam, żeby na
jednym ogniu upiec dwie pieczenie. Staram się wykorzystywać surowe produkty,
gotować i dusić krótko a najważniejsze nie marnować tego, co ŻYJE w zdrowych i
świeżych produktach.
Ograniczam
gluten, nie ulegam modzie, kierują mną względy zdrowotne- lepsze samopoczucie,
jasność umysłu i zamierzam nadal w tej kwestii kierować się zdrowym rozsądkiem.
Pieczywo,
pszenne, białe bułeczki, ciasta, ciasteczka wraz z wszystkimi lepkimi
słodkościami- odstawione.
Pizza
to królowa kuchni włoskiej, jej korony nie przyćmi moja kalafiorowa naśladowczyni, pozbawiona
chrupiących boków, bo brak w niej glutenu, o jej smaku decydują; sos,
pomidorowy i dodatki, które sprawiają, że danie jest naprawdę pyszne.
Nim
zapragniecie całkowicie odwyknąć od glutenu spróbujcie zastąpić go taką
kalafiorową pizzą.
Na
pożegnanie mąki pszennej i dodatków E,
zrobiłam dwie wersje. Pierwsza z gotowanego kalafiora, była owszem, ale wolę
zdecydowanie tę z surowego kalafiora:
½ dużego
kalafiora
2 jajka
3 łyżki
owsianych otrąb bezglutenowych, płatków owsianych, mąki gryczanej,
kukurydzianej lub jaglanej
1 łyżka
siemienia lnianego i pestek dyni -dla
chrupkości
½
łyżeczki soli, szczypta pieprzu -ziołowego
1 płaska
łyżeczka suszonego oregano
1
łyżeczka sody
sos pomidorowy:
½ puszki
pomidorów
2 ząbki
czosnku
garść
świeżej bazylii
szczypta
soli i pieprzu
dodatki:
ser
parmezan, mozzarella
pieczarki
pomidor
czerwona
papryka
oliwki
zioła; bazylia,
oregano, ostra papryka w proszku
Surowego
kalafiora zetrzeć na tarce. Jajka rozbełtać z przyprawami i mąką gryczaną,
owsianką i otrębami, sodą i wymieszać z kalafiorem. Masę rozłożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, lekko nasmarowanym oliwą. Uformować płaskie małe koła.
Wstawić
do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w
temperaturze 180 0 C. Gdy spód trochę stwardnieje wyjąć z piekarnika, posmarować cienką
warstwę sosu, by ciasto nie było zbyt wilgotne. Rozłożyć swoje ulubione dodatki;
pomidory, rozgnieciony i roztarty czosnek, paprykę, przyprawy, posiekaną
bazylią, i piec
kolejne 15 minut, 5 minut przed wyjęciem
posypać parmezanem z ostrą papryką i zapiec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz