Translate

wtorek, 28 października 2014

chai

  Indyjska herbatka

3 cm kawałeczek imbiru, obrany pokrojony w cienkie plasterki
1 kawałek laski cynamonu
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu rozgniecionego
1 pełna łyżeczka anyżu
1 kawałek wanilii
5 goździków
4 strączki zielonego kardamonu
2 całe anyżowe gwiazdki
1 pełna łyżeczka nasion kopru włoskiego
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej zmielonej 
3 szklanki wody
3 łyżeczki herbaty /ulubionej czarnej
3 szklanki mleka
brązowy cukier lub miód do smaku
Umieścić wszystkie suche składniki, z wyjątkiem herbaty w szczelnym słoiku i dobrze wymieszać, niech jakiś czas poleżą.
W garnku doprowadzić wodę do wrzenia, wsypać herbatę zagotować, dodać  mieszankę ze słoika i zagotować porządnie, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut, dodać mleko i doprowadzić ponownie do wrzenia, obserwując uważnie, aby nie wykipiało, zredukować płyn do powstania bogatego, kremowego smaku, przecedzić, osłodzić miodem do smaku, podawać z miłością i gorącą na powitanie zziębniętym gościom, natychmiast ich rozgrzeje.
Nigdy nie serwować przed wyjściem na mróz, bo przeziębienie gotowe!
Należy eksperymentować bez pośpiechu, aż znajdzie się swój własny sposób na  robienie chai, niech to będzie relaks, zabawa.

Sprawdziłam wielokrotnie, to zdrowy i smakowity napój.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz