Na śniadanie kasza
jaglana ugotowana z łyżeczką kurkumy, zmiksowana z owocami, chlust oleju
lnianego, mleka kokosowego, czasem coś słodkiego, bardziej dla kaprysu, byle
nie cukier, używamy stevi.
Jest zima w lodówce
powinien być świeży sok z imbiru, cytryny i miodu, znakomicie rozgrzewa.
Można się zabrać za przygotowanie sałatki warzywnej, trochę
odłożę, dodam połówkę śledzia solonego i zjemy z ostatnim kawałkiem pasztetu
grochowego.
Trzeba przygotować świeżą wersję świąteczną z marchewką, dosypać więcej
majeranku i kilka dodatkowych składników, które się napatoczą, tak już mam.
Zrobić drewnianą szpatułką wcięcia, polać oliwą i do piekarnika.
Słońce w zenicie. J
Pora przygotować ciasto orzechowe z bakaliami, których specjalnie trochę odłożyłam na święta. Nim się upiecze pasztet, ciasto będzie gotowe
do włożenia w rozgrzany piekarnik.
Ostatnia będzie;
Rolada
2 ząbki czosnku
1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku
2 łyżki oleju kokosowego
3 jajka – oddzielnie żółtka i białka
szczypta utartej gałki muszkatołowej
2-3 łyżki parmezanu
sól i pieprz
1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku
2 łyżki oleju kokosowego
3 jajka – oddzielnie żółtka i białka
szczypta utartej gałki muszkatołowej
2-3 łyżki parmezanu
sól i pieprz
1 opakowanie twarożku – można doprawić chrzanem, świeżymi
ziołami i czosnkiem
8-10 dużych plastrów wędzonego łososia -w jego miejsce można włożyć;
3-5 pomidorów suszonych –drobno posiekanych, lub świeżą paprykę drobno pokrojoną i posiekane oliwki
8-10 dużych plastrów wędzonego łososia -w jego miejsce można włożyć;
3-5 pomidorów suszonych –drobno posiekanych, lub świeżą paprykę drobno pokrojoną i posiekane oliwki
dodatkowo:
2 arkusze papieru do pieczenia, ten o brązowym odcieniu jest mocniejszy,
bardzo ostry nóż do krojenia rolady
cytryna pokrojona na ósemki – do dekoracji
2 arkusze papieru do pieczenia, ten o brązowym odcieniu jest mocniejszy,
bardzo ostry nóż do krojenia rolady
cytryna pokrojona na ósemki – do dekoracji
W rondelku na oleju kokosowym chwilę przesmażyć przeciśnięty przez praskę
ząbek czosnku, wrzucić szpinak zamrożony.
Dusić na średnim ogniu pod przykryciem
do czasu, aż szpinak się rozmrozi.
Zdjąć pokrywkę i smażyć szpinak, dopóki nie odparuje z niego większość wody. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 2000 C.
Szpinak połączyć z żółtkami oraz gałką muszkatołową i
dokładnie wymieszać.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.
Połączyć delikatnie z przestudzonym szpinakiem.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Papier
delikatnie natłuścić
oliwą. Masę rozprowadzić równomiernie na papierze i wstawić
do piekarnika.
Placek powinien być raczej cienki. Do
gorącego piekarnika włożyć placek, zmniejszyć temperaturę i piec w 1800 C, przez 10-15 minut aż stężeje.
Wyjąć z piekarnika
placek i jeszcze gorący oprószyć tartym parmezanem, natychmiast przykryć nowym arkuszem
papieru do pieczenia i używając rękawic, by nie poparzyć rąk odwrócić wprost na
blat. Pozostawić przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia.
Można na
chwilę położyć na papierze odwróconego placka gorącą blachą, ser się ładnie
wtopi. Zdjąć blaszkę wystudzić placek.
Dopiero teraz zdjąć
papier z placka (ten, na, którym się piekł). Na wierzchu rozsmarować równomiernie
twarożek. Ułożyć plastry łososia lub posiekane suszone pomidory tak, aby
pokryły całą powierzchnię, rozsypać kapary lub pokrojone w plasterki oliwki.
Przed podaniem pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Udekorować
cząstkami cytryny.
Tak Madame szaleje tylko raz do roku no może dwa razy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz