Translate

poniedziałek, 29 grudnia 2014

dzień wcześniej...

 Na śniadanie kasza jaglana ugotowana z łyżeczką kurkumy, zmiksowana z owocami, chlust oleju lnianego, mleka kokosowego, czasem coś słodkiego, bardziej dla kaprysu, byle nie cukier, używamy stevi.

Jest zima w lodówce powinien być świeży sok z imbiru, cytryny i miodu, znakomicie rozgrzewa.

Można się zabrać  za przygotowanie sałatki warzywnej, trochę odłożę, dodam połówkę śledzia solonego i zjemy z ostatnim kawałkiem pasztetu grochowego.
Trzeba przygotować świeżą wersję świąteczną z marchewką, dosypać więcej majeranku i kilka dodatkowych składników, które się napatoczą, tak już mam. Zrobić drewnianą szpatułką wcięcia, polać oliwą i do piekarnika.



Słońce w zenicie. J
Pora przygotować ciasto orzechowe z bakaliami, których specjalnie trochę odłożyłam na święta. Nim się upiecze pasztet, ciasto będzie gotowe do włożenia w rozgrzany piekarnik.




Ostatnia będzie;
Rolada 

2 ząbki czosnku
1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku
2 łyżki oleju kokosowego
3 jajka – oddzielnie żółtka i białka
szczypta utartej gałki muszkatołowej
2-3 łyżki parmezanu
sól i pieprz
1 opakowanie twarożku – można doprawić chrzanem, świeżymi ziołami i czosnkiem
8-10 dużych plastrów wędzonego łososia -
w jego miejsce można włożyć;
3-5 pomidorów
suszonych –drobno posiekanych, lub świeżą paprykę drobno pokrojoną i posiekane oliwki
dodatkowo:
2 arkusze papieru do pieczenia, ten o brązowym odcieniu jest mocniejszy,
bardzo ostry nóż do krojenia rolady
cytryna pokrojona na ósemki – do dekoracji
W rondelku na oleju kokosowym chwilę przesmażyć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wrzucić szpinak zamrożony. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem do czasu, aż szpinak się rozmrozi. Zdjąć pokrywkę i smażyć szpinak, dopóki nie odparuje z niego większość wody. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.            
Piekarnik rozgrzać do temperatury 2000  C.
Szpinak połączyć z żółtkami oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z przestudzonym szpinakiem.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie natłuścić
oliwą. Masę rozprowadzić równomiernie na papierze i wstawić do piekarnika.      
Placek powinien być raczej cienki. Do gorącego piekarnika włożyć placek, zmniejszyć temperaturę i piec w 1800  C, przez 10-15 minut aż stężeje.




Wyjąć z piekarnika placek  i jeszcze gorący oprószyć tartym parmezanem, natychmiast przykryć nowym arkuszem papieru do pieczenia i używając rękawic, by nie poparzyć rąk odwrócić wprost na blat. Pozostawić przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia. 
Można na chwilę położyć na papierze odwróconego placka gorącą blachą, ser się ładnie wtopi. Zdjąć blaszkę wystudzić placek.

Dopiero teraz zdjąć papier z placka (ten, na, którym się piekł). Na wierzchu rozsmarować równomiernie twarożek. Ułożyć plastry łososia lub posiekane suszone pomidory tak, aby pokryły całą powierzchnię, rozsypać kapary lub pokrojone w plasterki oliwki.

Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu, pomagając sobie papierem. Owinąć ściśle folią i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny  (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Udekorować cząstkami cytryny.

Tak Madame szaleje tylko raz do roku no może dwa razy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz