Translate

środa, 23 grudnia 2015

jabłecznik

Jabłecznik na gryczanym spodzie pod pierzynką


Efektowne, słuszne porcje,
 na kruchym, słodkawym spodzie 
z chrupiącymi orzechami, 
kwaskowatym farszem z jabłek
 i pierzynką białej piany.

Zacząć od jabłek ( najlepiej kilka godzin wcześniej )- umyć, obrać i zetrzeć na tarce 10 małych jabłuszek, zaleć je w misce 4 łyżkami octu jabłkowego, dodać garść rodzynek, cynamon, kardamon, szczyptę mocno zmielonych goździków, wymieszać i odstawić, niech puszczają sok, którym aromatycznie podkręcimy spód ciasta.

2-3 jajka rozdzielone
½ szklanki mąki gryczanej + 2 łyżki w razie potrzeby
1 łyżeczka sody
3 łyżki mleka kokosowego
3 łyżki oleju kokosowego /masła
lekko podgrzanego
1 duża łyżka melasy trzcinowej
cynamon, kardamon,
wanilia,…
garść orzechów włoskich
namoczonych, posiekanych i rodzynki

W dużej misce połączyć żółtka z melasą, sok uzyskany po odsączeniu jabłek, dodać mąkę przesianą z sodą, mleko, olej roztopiony-miękki, wanilię, wymieszać na jednolite ciasto, dodać orzechy.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, lepiej żeby była  to wysoka średnich rozmiarów tortownica, wyłożyć ciasto, rozprowadzić.
Nastawić piekarnik na 180°C niech spód ciasta się podpiecze 15 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć wcześniej odsączone jabłka, piec 15-20 minut.
    Teraz białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę (posłodzić  pudrem np. stewią).
Na podpieczone jabłka wyłożyć całą pianę z białek i piec 25 minut w niższej temperaturze,  żeby beza się podsuszyła a nie spaliła  (około 125- 150 C ).
 
 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz