Jabłecznik
na gryczanym spodzie pod pierzynką
Efektowne,
słuszne porcje,
na kruchym, słodkawym spodzie
z chrupiącymi orzechami,
kwaskowatym
farszem z jabłek
i pierzynką białej piany.
Zacząć od jabłek ( najlepiej kilka
godzin wcześniej )- umyć, obrać i zetrzeć na tarce 10 małych jabłuszek, zaleć je w misce 4 łyżkami octu jabłkowego, dodać garść rodzynek, cynamon, kardamon, szczyptę mocno zmielonych goździków, wymieszać i
odstawić, niech puszczają sok, którym aromatycznie podkręcimy spód ciasta.
2-3 jajka rozdzielone
½ szklanki mąki gryczanej + 2 łyżki w razie potrzeby
1 łyżeczka sody
3 łyżki mleka kokosowego
3 łyżki oleju kokosowego /masła lekko podgrzanego
1 duża łyżka melasy trzcinowej
cynamon, kardamon, wanilia,…
garść orzechów włoskich namoczonych, posiekanych i rodzynki
½ szklanki mąki gryczanej + 2 łyżki w razie potrzeby
1 łyżeczka sody
3 łyżki mleka kokosowego
3 łyżki oleju kokosowego /masła lekko podgrzanego
1 duża łyżka melasy trzcinowej
cynamon, kardamon, wanilia,…
garść orzechów włoskich namoczonych, posiekanych i rodzynki
W dużej
misce połączyć żółtka z melasą, sok uzyskany po
odsączeniu jabłek, dodać mąkę przesianą z sodą, mleko, olej
roztopiony-miękki, wanilię, wymieszać na jednolite ciasto, dodać orzechy.
Foremkę
wyłożyć papierem do pieczenia, lepiej żeby była
to wysoka średnich rozmiarów tortownica, wyłożyć ciasto, rozprowadzić.
Nastawić piekarnik na 180°C niech spód ciasta się
podpiecze 15 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć wcześniej odsączone jabłka, piec 15-20 minut.
Teraz
białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę (posłodzić pudrem np. stewią).
Na podpieczone jabłka
wyłożyć całą pianę z białek i piec 25 minut w niższej temperaturze, żeby beza się podsuszyła a nie spaliła (około
125- 150 o C ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz