Surówka z selera
1 duży seler i 1
duże jabłko zetrzeć na tarce
Dodać garść rodzynek pieprz, sok z cytryny / ocet jabłkowy i gęste mleko
kokosowe.
4-5 jaj
jabłko, por
majonez
por przekroić w poprzek na pół i pokroić na wąskie wstążki, posolić i skropić sokiem z cytryny, odstawić na godzinę. Dodać jaja pokrojone w kostkę i starte na grubej tarce jabłko. Połączyć z majonezem.
jabłko, por
majonez
por przekroić w poprzek na pół i pokroić na wąskie wstążki, posolić i skropić sokiem z cytryny, odstawić na godzinę. Dodać jaja pokrojone w kostkę i starte na grubej tarce jabłko. Połączyć z majonezem.
posiekać,
zmieszać wszystko razem.
Posiekać,
zmieszać.
Surówka
z kapusty kiszonej i majonezem
kapusta kiszona
marchewka
jabłko
cebula
sól, pieprz
majonez -na 0,5 kg kapusty 2-3 łyżki można dodać kilka składników, np. śliwki suszone czy orzechy.
kapusta kiszona
marchewka
jabłko
cebula
sól, pieprz
majonez -na 0,5 kg kapusty 2-3 łyżki można dodać kilka składników, np. śliwki suszone czy orzechy.
Surówka
z kapusty
biała kapusta
marchew
korzeń pietruszki
natka pietruszki
por
pomidory suszone
miód
ocet jabłkowy
olej z lnianki tłoczony na zimno
wszystkie składniki zetrzeć na grubej tarce, pomidory i zieloną pietruszkę pokroić. Przyprawić miodem octem i olejem. Odstawić niech się przegryzie.
biała kapusta
marchew
korzeń pietruszki
natka pietruszki
por
pomidory suszone
miód
ocet jabłkowy
olej z lnianki tłoczony na zimno
wszystkie składniki zetrzeć na grubej tarce, pomidory i zieloną pietruszkę pokroić. Przyprawić miodem octem i olejem. Odstawić niech się przegryzie.
Surówka
z czerwonej kapusty
czerwona kapusta
śliwki w occie
jabłko, cebula
przyprawy: sól, pieprz, oliwakapustę drobno poszatkować, włożyć do durszlaka i przelać wrzątkiem - kapusta musi pozostać chrupiąca. Śliwki pokroić w cienkie paseczki, tak jak kapustę. Jabłko w kostkę, podobnie cebulę. Wrzucić do miski, wymieszać, dodać do smaku soli i pieprzu, polać oliwą. W efekcie końcowym powinno być najwięcej kapusty, trochę mniej śliwek i jabłka, i niedużo cebuli - ocet ze śliwek doda ostrości.
czerwona kapusta
śliwki w occie
jabłko, cebula
przyprawy: sól, pieprz, oliwakapustę drobno poszatkować, włożyć do durszlaka i przelać wrzątkiem - kapusta musi pozostać chrupiąca. Śliwki pokroić w cienkie paseczki, tak jak kapustę. Jabłko w kostkę, podobnie cebulę. Wrzucić do miski, wymieszać, dodać do smaku soli i pieprzu, polać oliwą. W efekcie końcowym powinno być najwięcej kapusty, trochę mniej śliwek i jabłka, i niedużo cebuli - ocet ze śliwek doda ostrości.
Surówka
z czarnej rzepy
2 czarne rzepy
1 jabłko
30 g orzechów włoskich
20 g rodzynek
50 ml śmietanki
rzepę umyć dokładnie, obrać, zetrzeć na tarce, przyprawić solą i wymieszać, odstawić - rzepa puści sok. Do miski wlać jogurt i śmietankę i starte jabłko. Przyprawić sokiem z połówki cytryny i miodem. Odcisnąć sok z rzepy pozbywając się specyficznej ostrości, dodać do jabłka z jogurtem. Orzechy pokroić w kawałki. Rodzynki zalać wrzątkiem na 3 minuty. Odcedzić, dodać do sałatki.
2 czarne rzepy
1 jabłko
30 g orzechów włoskich
20 g rodzynek
50 ml śmietanki
rzepę umyć dokładnie, obrać, zetrzeć na tarce, przyprawić solą i wymieszać, odstawić - rzepa puści sok. Do miski wlać jogurt i śmietankę i starte jabłko. Przyprawić sokiem z połówki cytryny i miodem. Odcisnąć sok z rzepy pozbywając się specyficznej ostrości, dodać do jabłka z jogurtem. Orzechy pokroić w kawałki. Rodzynki zalać wrzątkiem na 3 minuty. Odcedzić, dodać do sałatki.
Sałatkę
przełożyć do dekoracyjnej miseczki, posypać orzechami i natką pietruszki,
możesz dodać cząstki pomarańczy- nabierze świeżości i koloru.
Marchewka i jabłko -starte na tarce
seler naciowy pokrojony w kostkę
por sparzony wrzątkiem
sos- jogurt+majonez
prażone na suchej patelni pestki dyni
seler naciowy pokrojony w kostkę
por sparzony wrzątkiem
sos- jogurt+majonez
prażone na suchej patelni pestki dyni
składniki posiekać,
zmieszać wszystko razem, dodać uprażone pestki.
utarta marchew
chrzan z łyżką wiejskiej słodkiej śmietany
chrzan z łyżką wiejskiej słodkiej śmietany
posiekać, zmieszać wszystko razem.
surówka
z kapusty pekińskiej
kapusta pekińska
marchewka
jabłko
sok z cytryny
oliwa
sól
pokroić kapustę w cienkie paski, posypać lekko solą i ugnieść tak, aby puściła sok, dodać startą na średnich oczkach marchew i starte jabłko, skropić lekko sokiem z cytryny. Całość skropić oliwą.
kapusta pekińska
marchewka
jabłko
sok z cytryny
oliwa
sól
pokroić kapustę w cienkie paski, posypać lekko solą i ugnieść tak, aby puściła sok, dodać startą na średnich oczkach marchew i starte jabłko, skropić lekko sokiem z cytryny. Całość skropić oliwą.
kiszona surówka
½
kg białej kapusty
1 kg porów
2 ½ kg jabłek
1 ½ g marchewki
pęczek koperku
SÓL- 150 g.
1 kg porów
2 ½ kg jabłek
1 ½ g marchewki
pęczek koperku
SÓL- 150 g.
kapustę
drobno poszatkować, posypać solą i odstawić na jedną dobę. Po tym czasie
odcisnąć kapustę z nadmiaru soku. Jabłka i marchewki obrać i zetrzeć na tarce.
Pory pokroić w półplasterki, koperek drobno posiekać. Zmieszać wszystko razem.
Surówkę włożyć do słoików, mocno ubić i odstawić w chłodne miejsce do ukiszenia.
Uwagi: jest trochę obierania i tarcia, warto
to zrobić, uzyskać można zdrowy dodatek do potraw - wystarczy wyjąć ze słoika,
skropić oliwą z oliwek.
Letnie
sałatki
Cukinie na sałatki, z jabłkiem, ogórkiem kiszonym i garścią rodzynek. Wszystko pocięte cieniutko szpatułką do sera,
skropione octem jabłkowym, szczypta soli, pieprz.
Wymieszać i
odstawić niech postoi z godzinkę (na dłużej- wkładam do lodówki), napęcznieją
rodzynki, rozwinie się więcej bakterii, tych pożytecznych rzecz jasna (nie
ślinić i używać czystych naczyń i sztućców). Przed podaniem skropić oliwą.
Pyszności!
Tak można
ukisić wszystkie warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz