można rzec, ŻYWO PIEC - szybko i na bieżąco.
1 szklanka mąki chapati atta (1 szklanka to około 250 gram)
woda (na 100 g 50 ml wody)
2 łyżki oliwy / oleju
szczypta soli2 łyżki oliwy / oleju
Do
mąki wsypać sól, dodać olej i powoli dolewać wodę, wymieszać i zagnieść,
dodając tyle wody, aby powstało miękkie ciastko. Trzeba pamiętać o proporcji
mąki i wody, jeśli trzeba można dać więcej mąki.
Odstawić na 15 minut, przykryć wilgotną ściereczką, to ważne ciasto nie może przeschnąć podczas czekania na dalszą obróbkę, nie może mieć twardej skórki.
Po 15 minutach wygnieść ciasto ponownie przez kilka minut, podzielić na 8 równych części, uformować kuleczki, spłaszczyć, zanurzyć w mące, rozwałkować cienkie placki i przypiekać placuszki na suchej i bardzo gorącej patelni, podczas pieczenia delikatnie przesuwać i przyciskać placki
Odstawić na 15 minut, przykryć wilgotną ściereczką, to ważne ciasto nie może przeschnąć podczas czekania na dalszą obróbkę, nie może mieć twardej skórki.
Po 15 minutach wygnieść ciasto ponownie przez kilka minut, podzielić na 8 równych części, uformować kuleczki, spłaszczyć, zanurzyć w mące, rozwałkować cienkie placki i przypiekać placuszki na suchej i bardzo gorącej patelni, podczas pieczenia delikatnie przesuwać i przyciskać placki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz