Translate

wtorek, 4 lutego 2014

naleśniki z kaszy jaglanej


100 g mąki -  dałam mieszanej
300 g ugotowanej kaszy jaglanej
250 ml mleka kokosowego /migdałowego lub innego
50 ml wody 
ze szczyptą sody
2 jajka
½ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki cynamonu
szczypta soli morskiej 

Zmiksować dokładnie wszystkie składniki i odstawić na kwadrans.
klarowane masło - do smażenia
Na rozgrzanej małej patelni, z odrobiną klarowanego masła, smażyć naleśniki po minucie z każdej strony. Odstawić do ostygnięcia.
Zostawić kilka całych owoców jagodowych do przybrania, pozostałe owoce zmiksować z jogurtem lub serkiem, można dodać kilka łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, wtedy farsz będzie zagęszczony.
   owoce sezonowe /mrożone np. maliny- to bardzo ochłodzi naleśniki
   1 łyżka miodu/
 melasy- dla smaku
   jogurt naturalny / serek   1 łyżka naturalnego kakao
Podać z ulubionymi owocami i aksamitnym jogurtem, na wierzch przez sitko poprószyć delikatnie kakao.
  






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz