100 g mąki - dałam mieszanej
300 g ugotowanej kaszy jaglanej
300 g ugotowanej kaszy jaglanej
250 ml mleka kokosowego /migdałowego lub innego
50 ml wody ze szczyptą sody
2 jajka
½ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki cynamonu
szczypta soli morskiej
Zmiksować dokładnie wszystkie składniki i odstawić na kwadrans.
klarowane masło - do smażenia50 ml wody ze szczyptą sody
2 jajka
½ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki cynamonu
szczypta soli morskiej
Zmiksować dokładnie wszystkie składniki i odstawić na kwadrans.
Na rozgrzanej małej patelni, z odrobiną klarowanego masła, smażyć naleśniki po minucie z każdej strony. Odstawić do ostygnięcia.
Zostawić kilka całych owoców jagodowych do przybrania, pozostałe owoce zmiksować z jogurtem lub serkiem, można dodać kilka łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, wtedy farsz będzie zagęszczony.
owoce sezonowe /mrożone np. maliny- to bardzo ochłodzi naleśniki
1 łyżka miodu/ melasy- dla smaku
jogurt naturalny / serek 1 łyżka naturalnego kakao
1 łyżka miodu/ melasy- dla smaku
jogurt naturalny / serek 1 łyżka naturalnego kakao
Podać z ulubionymi owocami i aksamitnym jogurtem, na wierzch przez sitko poprószyć delikatnie kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz