Translate

wtorek, 25 lutego 2014

pasta kalafiorowa na kanapki

kalafior
1 ugotowany ziemniak
½ cebuli
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
łyżka posiekanej pietruszki
oliwa
2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów / kiszony ogórek
sól himalajska, pieprz, ostra papryka…
szczypiorek / natka pietruszki

Rozgrzać piekarnik do 170 0 C, kalafiora z ząbkami czosnku, skropić oliwą - piec 30 minut. 
Zeszklić cebulkę na patelni.
Kalafior ostudzić. Czosnek wycisnąć. Dodać zeszkloną cebulkę, pokrojone pomidory lub ogórka, pietruszkę, majeranek lub koperek, posolić oprószyć pieprzem, ostrą papryką- do smaku.
Zmiksować na pastę. 

Czego nie zjem natychmiast, wkładam do słoiczka i do lodówki na następny dzień. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz