Translate

poniedziałek, 11 stycznia 2016

pyzy

 nie te z mięsem oblane smażonym boczkiem z cebulką, ale wegetariańskie z marchewką, bakłażanem, dynią, posypane natką pietruszki, rzeżuchą lub kwiatem, czy liściem nasturcji w towarzystwie jarzyny duszonej  lub surówki z jabłkami i rodzynkami wzbogaconej ukiszoną jarzynką własnej roboty ze słoika, która trzy dni w lodówce nabiera smaku, połączona np. z kapustą pekińską, lub świeżą sałatą jest zdrowym dodatkiem.
1 kg ziemniaków ugotować w osolonej wodzie,  ostudzić, zmiażdżyć.
1 kg ziemniaków obranych i startych na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć bardzo starannie z wody.

Połączyć ugotowane i surowe ziemniaki, dodać;
2 jajka
¼ łyżeczki soli
mąkę jaglaną/ziemniaczaną, ryżową, grysik
posypać mąką blat i wszystkie składniki ciasta wymieszać, uformować wałek,

podzielić, zrobić dołeczki i napełnić farszem, wyturlać okrągłe pyzy.
Pyzy wrzucać do gotującej, osolonej wody, zagotować i na
8 -10 minut, pozostawić na wolnym ogniu, ponieważ są w nich surowe ziemniaki, trzeba im jeszcze dać parę minut dodatkowo na dogotowanie pod przykryciem we wrzątku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz