nie te z mięsem oblane
smażonym boczkiem z cebulką, ale wegetariańskie z marchewką,
bakłażanem, dynią, posypane natką pietruszki, rzeżuchą lub kwiatem, czy liściem
nasturcji w towarzystwie jarzyny duszonej lub surówki z jabłkami i rodzynkami
wzbogaconej ukiszoną jarzynką własnej roboty ze słoika, która trzy dni w
lodówce nabiera smaku, połączona np. z kapustą pekińską, lub świeżą sałatą jest
zdrowym dodatkiem.
1 kg ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, zmiażdżyć.
1 kg ziemniaków obranych i startych na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć bardzo starannie z wody.
Połączyć ugotowane i surowe ziemniaki, dodać;
1 kg ziemniaków obranych i startych na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć bardzo starannie z wody.
Połączyć ugotowane i surowe ziemniaki, dodać;
2 jajka
¼ łyżeczki soli
mąkę jaglaną/ziemniaczaną, ryżową, grysik
posypać mąką blat i wszystkie
składniki ciasta wymieszać, uformować wałek,
podzielić, zrobić
dołeczki i napełnić farszem, wyturlać okrągłe pyzy.
Pyzy wrzucać do gotującej, osolonej wody, zagotować i na 8 -10 minut, pozostawić na wolnym ogniu, ponieważ są w nich surowe ziemniaki, trzeba im jeszcze dać parę minut dodatkowo na dogotowanie pod przykryciem we wrzątku.
Pyzy wrzucać do gotującej, osolonej wody, zagotować i na 8 -10 minut, pozostawić na wolnym ogniu, ponieważ są w nich surowe ziemniaki, trzeba im jeszcze dać parę minut dodatkowo na dogotowanie pod przykryciem we wrzątku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz