stanowią
element diety, wykorzystywane są do produkcji leków ziołowych, środków
farmakologicznych i suplementów, zawarte w nich substancje czynne biologicznie,
to; olejki eteryczne, kapsaicynoidy,
fenolokwasy, saponozydy, alkaloidy, glikozydy, terpeny… Przyprawy świeże, zawierają najwięcej olejków
eterycznych i z nimi trzeba ostrożnie postępować.
Przyprawy nie szkodzą, ale korzystajmy z
nich z umiarem, nie należy przesadzać.
„Dziel z innymi swój chleb, a lepiej będzie Ci smakował.”
Zawarte w papryce chilli, pieprzu kajeńskim, pieprzu, imbirze, Kapsaicynoidy działają przeciwzapalne, poprawiają ukrwienie błon
śluzowych, wzmagają wydzielanie żółci,
działają rozkurczająco, bakteriostatycznie, bakteriobójczo, fungistatycznie i
przeciwnowotworowo, chociaż wywołują uczucie silnego pieczenia, jednak nie uszkadzają błon śluzowych, dlatego
mogą być spożywane przez osoby z chorobami przewodu pokarmowego.
Jak mawiał mój ojciec mieląc z zapamiętaniem
do potraw ziarenka czarnego pieprzu:
„nikt nie umarł na pieprznicę”.
„nikt nie umarł na pieprznicę”.
Są dwa rodzaje czosnku: czosnek pospolity z dużą
cebulą, z kilku - kilkunastoma ząbkami o barwie łuski białej do fioletowej, ma
wąskie, długie liście- szczypior, kwiatostanem to baldach, składający się z
drobnych białych lub różowych kwiatów, oraz czosnek niedźwiedzi objęty
ochroną, nie można go zrywać w warunkach naturalnych, ale można wyhodować w
ogródku, rośnie w lasach liściastych, jest delikatniejszy w smaku i zapachu,
nazwę zawdzięcza niedźwiedziom, które poszukają go, aby oczyścić organizm i
uzupełnić niedobory witamin i składników mineralnych. Można wykorzystywać
cebulkę i świeże liście, zrobić z nich sałatkę,
pesto, nalewkę, ususzyć lub zamrozić
jak pietruszkę czy koperek.
Czosnek jest zdrowy, ale surowego nie można jeść dużo, bo pali
błonę śluzową. Niektórym szkodzi pod każdą postacią.
Glukozynolaty -związki siarkowe
czosnku / chrzanu działają
bakteriobójczo, ale ich rola jest przeceniana, silnie drażnią błony śluzowe, powodują wzmożone wydzielanie żółci i wzdęcia, nasilają
dolegliwości wątroby i dróg żółciowych. Nie działają na grzyby candida.
Glukozynolaty zmniejszają krzepliwość krwi.
Smród- to lotne związki siarki: alliiny,
sulfotlenek dwusiarczku allilu.
Czosnek można poddać niezbyt
intensywnej obróbce termicznej, bo nabiera goryczy i traci swoje cenne
właściwości a na pozbycie się zapaszku po zjedzeniu czosnku skutkuje: żucie
listków pietruszki, goździków, ziaren kawy, plasterków imbiru, wypicie szklanki
wody z miodem i sokiem z cytryny, szklanki mleka.
Żadnych pryszczy, niczego ponad linią ust nie należy wygniatać, wyciskać! Wiemy.
Co jednak zrobić z białą kuleczką szpetnie wystającą i nieznikającą całymi
miesiącami wraz ze złuszczającą się skórą? Jest sposób: na takie paskudztwo przykleić należy cieniutki plasterek czosnku, potrzymać kilka minut, zabieg powtórzyć świeżym plasterkiem. Skóra w tym miejscu zostanie
przypalona, w dwa dni zejdzie a wraz z nią wylezie
to, co głęboko siedziało i szpeciło twarz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz