Translate

wtorek, 31 maja 2016

ciasto z mąki kokosowej

Łatwe, szybkie i smaczne. 

Zbliża się Dzień Dziecka,
warto,
 by nasze dzieci nauczyły się
 jeść
 zdrowe produkty.





Ciasto z mąki kokosowej

½ szklanki mąki kokosowej
2 łyżki mleka kokosowego
4 jajka rozdzielone
szczypta soli  i 1 łyżeczka cytrynowego soku
½ szklanki namoczonych rodzynek
1-2 banany rozgniecione widelcem
1 łyżka melasy - można pominąć rodzynki i banan są słodkie
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
garść namoczonych orzechów włoskich posiekanych

1 twarde jabłuszko pokrojone w drobną kosteczkę

biały i czarny sezam do posypania

Do 2 misek rozdzielić jajka,
żółtka połączyć z melasą, mlekiem, owocami, rodzynkami, dosypać zmieszane z mąką- cynamon i sodą, dodać orzechy, wymieszać łyżką.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wcisnąć trochę soku z cytryny.
Wszystko razem delikatnie wymieszać
 i natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 0 C,  30 - 40 minut.

Gorące się rozpada, ostudzone, z lodówki pięknie się kroi.

I wersja:













MĄKA KOKOSOWA

Zawiera 35-38% błonnika, dwa razy więcej niż otręby pszenne, mniej węglowodanów niż mąki bezglutenowe, doskonała dla diabetyków, bogata w tłuszcze 14-15% i poszukiwany kwas laurynowy- bardzo ważny element budowania odporności rozwijającego się organizmu.

Mąka kokosowa może zastąpić do 20% zwykłej mąki w tradycyjnych wypiekach, ·sprawdza się w przepisach, które zawierają jaja, przy wypieku ciast, ciasteczek,  jako panierka lub posypka do lodów, deserów, jako zagęszczacz do zup, sosów, jogurtów, koktajli mlecznych i owocowych.
 Coconut flour
DO NABYCIA np. -Kuchnie Świata S.A. Należy ją przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Wypieki przechowywać w lodówce.               


II wersja ciasta z mąką kokosową także udana, choć ciasto było gęste trzeba było je wyłożyć do foremki i wygładzać widelcem.
Jak widać cukru, ani proszku do pieczenia nie użyłam, jedynie sody a białka ubiłam na bardzo sztywną pianę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz