FASZEROWANY KASZĄ jaglaną
2 bakłażany
50 g kaszy jęczmiennej ugotowanej
2 łodygi selera naciowego
2 średnie marchewki
cebulka
4 ząbki czosnku
papryka lub grzyby
kolendra, kurkuma, garam masala, sól himalajska i pieprz do smaku
natka pietruszki, rzeżucha lub szczypiorek
50 g kaszy jęczmiennej ugotowanej
2 łodygi selera naciowego
2 średnie marchewki
cebulka
4 ząbki czosnku
papryka lub grzyby
kolendra, kurkuma, garam masala, sól himalajska i pieprz do smaku
natka pietruszki, rzeżucha lub szczypiorek
Ugotować kaszę jaglaną.
Bakłażana przekroić na pół i wyjąć miąższ. Połówki bakłażana skropić cytryną ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bakłażana przekroić na pół i wyjąć miąższ. Połówki bakłażana skropić cytryną ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Miąższ pokroić w kostkę.
Na patelni, roztopić łyżkę oleju kokosowego, wsypać -jeśli lubicie i macie; nasionka gorczycy, czarnuszki, kminku, kozieradki chwilkę podsmażyć,
Na patelni, roztopić łyżkę oleju kokosowego, wsypać -jeśli lubicie i macie; nasionka gorczycy, czarnuszki, kminku, kozieradki chwilkę podsmażyć,
dodać posiekaną cebulę, seler, startą marchewkę, miąższ z bakłażanów, pozostałe
i czosnek, dodać ugotowaną kaszę, przyprawić do smaku. Wszystko dokładnie
wymieszać, poddusić farsz pod przykryciem na małym ogniu.
Połówki bakłażanów nadziać farszem. Piec 20 minut w 180 0 C.
Nie wszystko się zmieści w łódeczkach z bakłażana, ale można farsz
zmiksować, włożyć do słoika, schłodzić i przechować w lodówce na następny dzień
jako pastę do pieczywa, czy naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz