Translate

sobota, 1 marca 2014

bakłażan

 FASZEROWANY KASZĄ jaglaną

 2  bakłażany
 50 g kaszy  jęczmiennej 
ugotowanej
 2 łodygi selera naciowego
 2 średnie marchewki
 cebulka
 4 ząbki czosnku
 papryka lub grzyby
 kolendra, kurkuma, garam masala, sól himalajska i pieprz do smaku

 natka pietruszki, rzeżucha lub szczypiorek
Ugotować kaszę jaglaną.
Bakłażana przekroić na pół i wyjąć miąższ. Połówki bakłażana skropić cytryną ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Miąższ pokroić w kostkę.
Na patelni, roztopić łyżkę oleju kokosowego, wsypać -jeśli lubicie i macie; nasionka gorczycy, czarnuszki, kminku, kozieradki chwilkę podsmażyć,
dodać posiekaną cebulę, seler, startą marchewkę, miąższ z bakłażanów, pozostałe i czosnek, dodać ugotowaną kaszę, przyprawić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać, poddusić farsz pod przykryciem na małym ogniu.

Połówki bakłażanów nadziać farszem. Piec 20 minut w 180 0 C.


 

Nie wszystko się zmieści w łódeczkach z bakłażana, ale można farsz zmiksować, włożyć do słoika, schłodzić i przechować w lodówce na następny dzień jako pastę do pieczywa, czy naleśników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz