Translate

środa, 4 grudnia 2013

chleb na maślance

z czarnuszką        
    
      
1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej / jogurt naturalny
¼ szklanki ciepłej wody
1 łyżka miodu  
1 płaska łyżeczka soli morskiej
2 szklanki mąki pszennej chlebowej /żytniej chlebowej
½ szklanki mąki orkiszowej
½ szklanki mąki pszennej razowej / ryżowej
2 łyżki otrębów  
2 x po 2 łyżki nasion- dowolnych i garść rodzynek/ żurawiny
1 małe opakowanie 7 g drożdży instant
Do posmarowania jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka i 1 łyżka sezamu, lub czarnuszki do posypania.
  
Drożdże wymieszać z mąką. Wszystkie składniki wsypać do dużej miski, wymieszać i wyrobić, aż ciasto będzie gładkie, dodać nieco mąki jeśli zbytnio klei się do ręki, ale pozostawić jak najluźniejsze. Przykryć folią spożywczą, pozostawić do podwojenia objętości” pod lampą”, lub w ciepłym miejscu na godzinę, do podwojenia objętości.
 
 




Później jeszcze raz wyrobić w tej samej misce, w której wyrastał, uformować bochenek, jeśli trzeba podsypując mąką. Chleb można umieścić w głębszym koszyczku do wyrastania, lub od razu w foremce lub na blaszce wymoszczonej papierem do pieczenia koniecznie!  może się przykleić do blaszki- lepiej piec w wysokiej, wąskiej blaszce, nie klapnie, nie będzie płaski. Przykryć folią spożywczą, pozostawić do podwojenia objętości” pod lampą”.
Rozgrzać piekarnik do 240 stopni.
Chleb naciąć i koniecznie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać sezamem, albo czarnuszką.
Na dno piekarnika położyć żaroodporne naczynie z wrzącą wodą.
Piec dwa kwadranse: 10 minut w temperaturze 240 º C,
                     potem 10 minut w 220 º C,
               i ostatnie 10 minut w 200 º C.

Studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz