z czarnuszką
1 szklanka
maślanki w temperaturze pokojowej / jogurt naturalny
¼ szklanki ciepłej
wody
1 łyżka
miodu
1 płaska
łyżeczka soli morskiej
2 szklanki
mąki pszennej chlebowej /żytniej chlebowej
½ szklanki mąki orkiszowej
½ szklanki mąki pszennej razowej / ryżowej
2 łyżki otrębów
2
x po 2 łyżki nasion- dowolnych i garść rodzynek/ żurawiny
1 małe opakowanie 7 g drożdży instant
Do
posmarowania jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka i 1 łyżka sezamu, lub czarnuszki do posypania.
Drożdże wymieszać z mąką.
Wszystkie składniki wsypać do dużej miski, wymieszać i wyrobić, aż ciasto
będzie gładkie, dodać nieco mąki jeśli zbytnio klei się do ręki, ale pozostawić
jak najluźniejsze. Przykryć folią spożywczą, pozostawić do podwojenia objętości”
pod lampą”, lub w ciepłym miejscu na
godzinę, do podwojenia objętości.
Później
jeszcze raz wyrobić w tej samej misce, w której wyrastał, uformować bochenek,
jeśli trzeba podsypując mąką. Chleb można umieścić w głębszym koszyczku do wyrastania, lub od razu w foremce
lub na blaszce wymoszczonej papierem do pieczenia koniecznie! może się przykleić do blaszki- lepiej piec w
wysokiej, wąskiej blaszce, nie klapnie, nie będzie płaski. Przykryć folią
spożywczą, pozostawić do podwojenia objętości” pod lampą”.
Rozgrzać
piekarnik do 240 stopni.
Chleb naciąć i koniecznie posmarować jajkiem roztrzepanym
z mlekiem, obsypać sezamem, albo czarnuszką.
Na
dno piekarnika położyć żaroodporne
naczynie z wrzącą wodą.
Piec dwa kwadranse: 10
minut w temperaturze 240 º C,
potem 10
minut w 220 º C,
i ostatnie 10 minut w 200 º C.
Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz