Translate

czwartek, 12 grudnia 2013

focaccia




prawie jak pizza- 2 sztuki, placki z rozmarynem i oliwą

500 g mąki pszennej –  daję 300 g pszennej i 200 g z ciecierzycy
300 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki drożdży suszonych instant

Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru, dodać 2 łyżki mąki i tyle wody, by powstała gęsta pasta. Odstawić, niech rozczyn nieco urośnie.
Następnie połączyć go z pozostałymi składnikami i zagnieść ręcznie miękkie, sprężyste ciasto, które może nieznacznie kleić się do rąk. Pozostawić je w misce wysmarowanej oliwą z oliwek na 30 minut do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą już na papierze do pieczenia rozgnieść knykciami na prostokąt lub owal grubości ½ cm, pozostawiając wgniecione dołeczki na dodatkową oliwę i rozmaryn.
Przełożyć z papierem na blachę, lub kratkę, polać oliwą z oliwek, to wystarczy.
Na wierzchu można też ułożyć co kto lubi;
posiekane czarne oliwki, kapary, pokrojone pomidorki i obowiązkowo z kilku gałązek rozmarynu same listeczki oraz sól gruboziarnistą do posypania.

Placki odstawiamy na 20 minut, by lekko podrosły, a w tym czasie piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C - aby ciasto było w środku mięciutkie należałoby wstawić naczynie żaroodporne z wrzątkiem dla parowania.

Wstawiamy blaszki i pieczemy placki 20 minut, niech się wyzłocą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz