prawie jak pizza- 2 sztuki, placki z rozmarynem i oliwą
500
g mąki pszennej – daję 300 g pszennej i 200 g z ciecierzycy
300
ml wody
1
łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2
łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki drożdży suszonych instant
Drożdże
wymieszać z 1 łyżeczką cukru, dodać 2 łyżki mąki i tyle wody, by powstała gęsta
pasta. Odstawić, niech rozczyn nieco urośnie.
Następnie
połączyć go z pozostałymi składnikami i zagnieść ręcznie miękkie, sprężyste
ciasto, które może nieznacznie kleić się do rąk. Pozostawić je w misce
wysmarowanej oliwą z oliwek na 30
minut do wyrastania.
Wyrośnięte
ciasto podzielić na dwie części i każdą już na papierze do pieczenia rozgnieść
knykciami na
prostokąt lub owal grubości ½ cm, pozostawiając wgniecione dołeczki na dodatkową oliwę i rozmaryn.
Przełożyć
z papierem na blachę, lub kratkę,
polać oliwą
z oliwek, to wystarczy.
Na wierzchu można też ułożyć co kto lubi;
posiekane czarne oliwki, kapary, pokrojone pomidorki i obowiązkowo z kilku
gałązek rozmarynu same listeczki oraz sól gruboziarnistą do posypania.
Placki odstawiamy na 20 minut, by lekko
podrosły, a w tym czasie piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C - aby ciasto było w środku mięciutkie
należałoby wstawić naczynie żaroodporne z wrzątkiem dla parowania.
Wstawiamy blaszki i pieczemy placki 20 minut, niech się wyzłocą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz