Translate

niedziela, 1 grudnia 2013

owoc kaki

 KAKI  z wyglądu przypomina pomidora, smak jego kojarzy się ze słodkimi morelami i szczyptą wanilii, są kaloryczne - 100 g liczy 69 kcal. zawierają dużo witamin i związków mineralnych.
Spotykamy je na targach i w supermarketach, ważne by owoc był dojrzały, wówczas traci cierpki posmak.
 Dojrzałe owoce przechowujemy w lodówce maksymalnie dwa dni, możemy je zamrozić w całości, ale bez liści.
Mniej dojrzałe powinny znajdować się w temperaturze pokojowej 2-3 dni.

 

Należy obrać ze skórki, podać z innymi owocami w postaci sałatki, słodycz, przełamie sok z pomarańczy. Kaki możemy dodać do deserów, lodów, bitej śmietany i zrobić dżem.
Koktajl dla 4 osób–zmiksować ulubione owoce z dojrzałym owocem kaki i kiwi, łyżeczką miodu lub syropu klonowego, można dodać chlust mleka kokosowego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz