KAKI z wyglądu przypomina pomidora, smak jego kojarzy się ze słodkimi morelami i szczyptą
wanilii, są kaloryczne - 100 g liczy 69 kcal. zawierają dużo witamin i związków
mineralnych.
Spotykamy je na targach i w
supermarketach, ważne by owoc był dojrzały, wówczas traci cierpki posmak.
Dojrzałe owoce przechowujemy w lodówce
maksymalnie dwa dni, możemy je zamrozić w całości, ale bez liści.
Mniej
dojrzałe powinny znajdować się w temperaturze pokojowej 2-3 dni.
Należy obrać ze skórki, podać z innymi owocami w postaci sałatki, słodycz, przełamie sok z pomarańczy. Kaki możemy dodać do deserów, lodów, bitej śmietany i zrobić dżem.
Koktajl dla 4 osób–zmiksować ulubione owoce z dojrzałym owocem kaki i kiwi, łyżeczką miodu lub syropu klonowego, można dodać chlust mleka kokosowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz