100 g mąki z ciecierzycy
woda lub mleko
przyprawy do smaku - zależnie od tego czym będziemy
naleśniki faszerować
Mąkę wymieszać z wodą lub mlekiem, w
takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję śmietany 1/1 (trochę gęstszą niż na
zwykłe naleśniki). Odstawić ciasto, aby mąka mogła napęcznieć.
Smażyć naleśniki, najlepiej na patelni
teflonowej bez tłuszczu lub smarując patelnię masłem klarowanym.
Naleśniki mają żółty kolor, można je
podawać na słodko lub na słono.
II wersja:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody, miksuj
i odstaw ma godzinę.
Miksuj ponownie, aż się lekko spieni.
Smaż powoli np. na teflonowej patelni z odrobiną klarowanego masła. Naleśniki
są wtedy jak chrupiące opłatki.
III wersja tych
naleśników to:
szklanka
mąki na szklankę piwa, będą dobre do dań pikantnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz