Translate

piątek, 13 grudnia 2013

naleśniki

 100 g mąki z ciecierzycy
woda lub mleko
przyprawy do smaku - zależnie od tego czym będziemy naleśniki faszerować
Mąkę wymieszać z wodą lub mlekiem, w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję śmietany 1/1 (trochę gęstszą niż na zwykłe naleśniki). Odstawić ciasto, aby mąka mogła napęcznieć.
Smażyć naleśniki, najlepiej na patelni teflonowej bez tłuszczu lub smarując patelnię masłem klarowanym.
Naleśniki mają żółty kolor, można je podawać na słodko lub na słono.
         

II wersja:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody, miksuj i odstaw ma godzinę.
Miksuj ponownie, aż się lekko spieni. Smaż powoli np. na teflonowej patelni z odrobiną klarowanego masła. Naleśniki są wtedy jak chrupiące opłatki.
III wersja tych naleśników to:
 szklanka mąki na szklankę piwa, będą dobre do dań pikantnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz