Translate

niedziela, 8 grudnia 2013

paszteciki

niezwykle kruche, na  kęs, do barszczu.
Farsz: 
soczewica czerwona ugotowana, cebulka podsmażona na ghee z przyprawami indyjskimi, 3 marchewki utarte na dużych „oczkach”, 1 bakłażan pokrojony w kosteczkę,  wszystko razem przesmażone, podduszone, doprawione sosem sojowym, garam masalą, można dodać 1 łyżką zmielonego siemienia lnianego by farsz nie wypłynął, odparować, doprawić tak, by było pikantnie. Ostudzić.



Maślane ciasto drożdżowe, zdrowsze byłoby kruche bez drożdży, ale to jest takie puchate i kruchutkie-  mniam! 
     7 g suszonych drożdży
100-125 ml tłustej śmietany-  5 łyżek/ 
użyłam mleka  
    1 łyżka cukru 

500 g mąki
    1 mała łyżeczka soli
200 g masła –
 może być kozie
    2 jajka 








Drożdże wymieszać ze śmietaną, cukrem i odrobiną mąki, zostawić na 20 minut, aż zaczną pracować.  
Posiekać mąkę z masłem. Dodać lekko rozmącone jajka i mieszaninę drożdży.
Wyrobić ciasto szybko, powinno być lśniące i dość miękkie. Przykryć i zostawić niech urośnie -30 minut. Można pozostawić na noc w lodówce, wówczas, następnego dnia należy je wyjąć z lodówki i poczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową.

Do posmarowania i posypania:
1 jajko rozmącone
białe nasiona sezamu, czarny sezam, nasiona czarnuszki

Ciasto jest mięciutkie i bardzo delikatnie, trzeba je wygnieść i rozwałkować w prostokąt. 





Farsz ułożyć 5 cm od krawędzi ciasta, brzeg prostokąta narzucić na wypełnienie, zawinąć ciasto wokół nadzienia, dobrze naciskając palcami. Odciąć całą rolkę ciasta z farszem i położyć go na blacie łączeniem w dół.
Posmarować wierzch mieszaniną  jaj i posypać nasionami. Przyciąć wałki w małe kawałeczki. Umieść w sporych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzać  piekarnik do 180 º C.
Powtórzyć procedurę z nową partią pasztecików. Pozostawić paszteciki do wyrośnięcia. 
Piec 20 minut , lub do momentu, gdy się wyzłocą.






Inne nadzienia dopuszczalne jak najbardziej np.:
20g suszonych grzybów
3 łyżki masła do smażenia
2 cebule drobno posiekane
1 średnia kapusta biała (500 g)
½ kg osuszonej kapusty kiszonej
½  łyżeczki kruszonego  kminku/ mielony kumin
½ łyżeczki nasion kopru
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Grzyby namoczyć. Gotować do miękkości  20 minut, pozostawić 1/3 szklanki płynu. Odcedzić grzyby i posiekać je bardzo drobno. kapustę białą bardzo drobno posiekać  i gotować przez 15 minut w dużej ilości lekko osolonej wody. Dodać kiszoną kapustę i gotować przez 10 minut,  odcedzić bardzo dokładnie, niech ostygnie- całość posiekać jeszcze raz.

Na dużej patelni zeszklić cebulę na klarowanym maśle. Dodać gotowaną kapustę, grzyby i wywar z ich gotowania, kminek, koper. Smażyć jeszcze 5 minut . Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli nadzienie jest zbyt mokre dodać mielone siemię lniane- łyżeczkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz