niezwykle kruche, na kęs, do barszczu.
Farsz:
soczewica czerwona ugotowana, cebulka podsmażona na ghee z przyprawami
indyjskimi, 3 marchewki utarte na
dużych „oczkach”, 1 bakłażan
pokrojony w kosteczkę, wszystko razem
przesmażone, podduszone, doprawione sosem sojowym, garam masalą, można dodać 1
łyżką zmielonego siemienia lnianego by farsz nie wypłynął, odparować, doprawić tak,
by było pikantnie. Ostudzić.
Maślane ciasto drożdżowe, zdrowsze byłoby kruche bez drożdży, ale to jest takie puchate i kruchutkie- mniam!
7 g suszonych drożdży
100-125 ml tłustej śmietany- 5 łyżek/ użyłam mleka
1 łyżka cukru
500 g mąki
1 mała łyżeczka soli
200 g masła – może być kozie
2 jajka
7 g suszonych drożdży
100-125 ml tłustej śmietany- 5 łyżek/ użyłam mleka
1 łyżka cukru
500 g mąki
1 mała łyżeczka soli
200 g masła – może być kozie
2 jajka
Drożdże wymieszać ze śmietaną, cukrem i odrobiną mąki, zostawić na 20 minut, aż zaczną pracować.
Posiekać mąkę z masłem. Dodać lekko
rozmącone jajka i mieszaninę drożdży.
Wyrobić ciasto
szybko, powinno być lśniące i dość miękkie. Przykryć i zostawić niech urośnie -30
minut. Można pozostawić na noc w lodówce, wówczas, następnego dnia należy je wyjąć
z lodówki i poczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową.
Do
posmarowania i posypania:
1 jajko rozmącone
białe nasiona sezamu, czarny sezam, nasiona czarnuszki
Ciasto jest mięciutkie i bardzo delikatnie, trzeba je wygnieść i rozwałkować w prostokąt.
1 jajko rozmącone
białe nasiona sezamu, czarny sezam, nasiona czarnuszki
Ciasto jest mięciutkie i bardzo delikatnie, trzeba je wygnieść i rozwałkować w prostokąt.
Farsz ułożyć 5 cm od krawędzi ciasta, brzeg prostokąta
narzucić na wypełnienie, zawinąć ciasto wokół nadzienia, dobrze naciskając
palcami. Odciąć całą rolkę ciasta z farszem i położyć go na blacie łączeniem w
dół.
Posmarować
wierzch mieszaniną jaj i posypać nasionami.
Przyciąć wałki w małe kawałeczki. Umieść w sporych
odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzać
piekarnik do 180 º C.
Powtórzyć procedurę z nową partią pasztecików. Pozostawić
paszteciki do wyrośnięcia.
Piec 20 minut , lub do momentu, gdy się wyzłocą.
Piec 20 minut , lub do momentu, gdy się wyzłocą.
Inne nadzienia
dopuszczalne jak najbardziej np.:
20g suszonych grzybów
3 łyżki masła do smażenia
2 cebule drobno posiekane
1 średnia kapusta biała (500 g)
½ kg osuszonej kapusty kiszonej
½ łyżeczki kruszonego kminku/ mielony kumin
½ łyżeczki nasion kopru
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Grzyby namoczyć. Gotować do miękkości 20 minut, pozostawić 1/3 szklanki płynu. Odcedzić grzyby i posiekać je bardzo drobno. kapustę białą bardzo drobno posiekać i gotować przez 15 minut w dużej ilości lekko osolonej wody. Dodać kiszoną kapustę i gotować przez 10 minut, odcedzić bardzo dokładnie, niech ostygnie- całość posiekać jeszcze raz.
3 łyżki masła do smażenia
2 cebule drobno posiekane
1 średnia kapusta biała (500 g)
½ kg osuszonej kapusty kiszonej
½ łyżeczki kruszonego kminku/ mielony kumin
½ łyżeczki nasion kopru
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Grzyby namoczyć. Gotować do miękkości 20 minut, pozostawić 1/3 szklanki płynu. Odcedzić grzyby i posiekać je bardzo drobno. kapustę białą bardzo drobno posiekać i gotować przez 15 minut w dużej ilości lekko osolonej wody. Dodać kiszoną kapustę i gotować przez 10 minut, odcedzić bardzo dokładnie, niech ostygnie- całość posiekać jeszcze raz.
Na dużej patelni zeszklić cebulę na klarowanym maśle. Dodać
gotowaną kapustę, grzyby i wywar z ich gotowania, kminek, koper. Smażyć jeszcze
5 minut . Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli nadzienie jest zbyt mokre
dodać mielone siemię lniane- łyżeczkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz