Translate

czwartek, 30 stycznia 2014

buraczany kwas


 

1 litrowy słoik
4 buraki
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
4 ząbki czosnku
2 szklanki wody przegotowanej, letniej
½ łyżeczki soli
½ szklanki soku
z ogórków kwaszonych
Buraki obrać, pokroić na plastry. Włożyć do słoika, dodać przyprawy. Zalać wodą wymieszaną z wodą z ogórków kwaszonych i solą.

Przykryć słoik gazą i odstawić na kilka dni w temperaturze pokojowej, do czasu fermentacji, aż na wierzchu pojawi się piana.
Aby zatrzymać proces fermentacji zakwas należy odstawić do chłodnego miejsca,  albo od razu przygotować z niego barszcz.

Inna wersja 
 kwasu buraczanego
-musi kilka dni postać.
1 kg buraków czerwonych
2 litry wody – najlepiej źródlanej
1 kromka chleba żytniego na zakwasie, suchego
Wodę zagotować i odstawić do ostudzenia, powinna być letnia.
Buraki umyć, obrać i pokroić w plastry.
Do wyparzonego słoja włożyć buraki, chleb i zalać wodą. Słój obwiązać gazą. Odstawić na kilka dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz