1 litrowy
słoik
4 buraki
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
4 ząbki czosnku
2 szklanki wody przegotowanej, letniej
½ łyżeczki soli
½ szklanki soku z ogórków kwaszonych
4 buraki
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
4 ząbki czosnku
2 szklanki wody przegotowanej, letniej
½ łyżeczki soli
½ szklanki soku z ogórków kwaszonych
Buraki obrać, pokroić na plastry. Włożyć do słoika, dodać przyprawy. Zalać
wodą wymieszaną z wodą z ogórków kwaszonych i solą.
Przykryć słoik gazą i odstawić na kilka dni w temperaturze pokojowej, do
czasu fermentacji, aż na wierzchu pojawi się piana.
Aby zatrzymać proces fermentacji zakwas należy odstawić do chłodnego
miejsca, albo od razu przygotować z
niego barszcz.
Inna wersja
kwasu
buraczanego
1 kg buraków
czerwonych
2 litry wody
– najlepiej źródlanej
1 kromka chleba żytniego na zakwasie, suchego
Wodę
zagotować i odstawić do ostudzenia, powinna być letnia.
Buraki umyć,
obrać i pokroić w plastry.
Do
wyparzonego słoja włożyć buraki, chleb i zalać wodą. Słój obwiązać gazą.
Odstawić na kilka dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz