Translate

niedziela, 12 stycznia 2014

ciasteczka owsiane

40 ciasteczek


1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki orkiszowej     
1 łyżka cukru gronowego
1 szklanka rodzynek, lub żurawiny
½  łyżeczki sody
szczypta soli
1-2 jajka
100 g masła roztopionego
1 duża łyżka z kopką melasy

Jajka rozmąć widelcem w dużej misce.
Masło i melasę włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika, nastaw termostat na 50 o C, kiedy masło się rozpuści wygarnij masę do miski z jajami, rozmieszaj. Dosyp suche składniki  i starannie wymieszaj składniki.

Przy pomocy dwóch łyżek formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blachy wyłożone papierem do pieczenia –można nadać kształt ciasteczkom zwilżonymi palcami, rozpłaszczają się pod wpływem temperatury, dlatego lepiej zrobić odstępy miedzy nimi.

Piecz 15 minut w temperaturze 1750 stopni.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz