40 ciasteczek
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki orkiszowej
1 łyżka cukru gronowego
1 szklanka rodzynek, lub żurawiny
½ łyżeczki sody
szczypta soli
1-2 jajka
100 g masła roztopionego
1 duża łyżka z kopką melasy
½ łyżeczki sody
szczypta soli
1-2 jajka
100 g masła roztopionego
1 duża łyżka z kopką melasy
Jajka rozmąć widelcem w dużej misce.
Masło i melasę włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika, nastaw
termostat na 50 o C, kiedy masło się rozpuści wygarnij masę do miski
z jajami, rozmieszaj. Dosyp suche składniki i starannie wymieszaj składniki.
Przy pomocy dwóch łyżek formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blachy wyłożone papierem do pieczenia –można nadać kształt ciasteczkom zwilżonymi palcami, rozpłaszczają się pod wpływem temperatury, dlatego lepiej zrobić odstępy miedzy nimi.
Piecz 15 minut w temperaturze 1750 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz