do gęsi
-Ciasto
takie jak na kluski śląskie
kilka ziemniaków
jajko- można pominąć/lub zastąpić łyżką mielonego siemienia lnianego
mąka ziemniaczana
sól
1 łyżeczka amarantusa opakowanie brukselki mrożonej wystarczy połowa opakowania
1 łyżeczka nasion anyżu- dla dobrego zapachu
szczypta cukru
jajko- można pominąć/lub zastąpić łyżką mielonego siemienia lnianego
mąka ziemniaczana
sól
1 łyżeczka amarantusa opakowanie brukselki mrożonej wystarczy połowa opakowania
1 łyżeczka nasion anyżu- dla dobrego zapachu
szczypta cukru
Zamrożone główki brukselki obgotować z anyżem, ze szczyptą soli, oraz cukru- żeby
kapustki zachowały zielony kolor.
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Przestudzić, dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Przestudzić, zagnieć w misce i podzielić na 4 części, wyjąć jedną część w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, włożyć wyjęte ziemniaki, dodać 1 łyżeczkę siemienia lnianego, amarantusa i zagnieść ciasto aż będzie odchodziło od ręki. W razie konieczności podsypać mąką ziemniaczaną.
Z ciasta uformować wałeczek i pokroić go na kawałki. Każdy spłaszczyć na dłoni, ułożyć na nim brukselkę, dokładnie skleić ciasto wokół kapustki.
Przygotowane knedle wrzucić do wrzącej, lekko posolonej wody, zagotować, gdy wypłyną, gotować jeszcze 2 minuty i delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz