Translate

piątek, 31 stycznia 2014

knedle z brukselką

        do gęsi
            -Ciasto takie jak na kluski śląskie

kilka ziemniaków                                                                            
jajko- można pominąć/lub zastąpić łyżką mielonego siemienia lnianego
mąka ziemniaczana
sól

1 łyżeczka amarantusa                                                                                       opakowanie brukselki mrożonej  wystarczy połowa opakowania
1 łyżeczka nasion anyżu- dla dobrego zapachu
szczypta cukru                                                                      

Zamrożone główki brukselki obgotować z anyżem, ze szczyptą soli, oraz cukru- żeby kapustki zachowały zielony kolor.

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Przestudzić, dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Przestudzić, zagnieć w misce i podzielić na 4 części, wyjąć jedną część w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, włożyć wyjęte ziemniaki, dodać 1 łyżeczkę siemienia lnianego, amarantusa i zagnieść ciasto aż będzie odchodziło od ręki. W razie konieczności podsypać mąką ziemniaczaną.
Z ciasta uformować wałeczek i pokroić go na kawałki. Każdy spłaszczyć na dłoni
ułożyć na nim brukselkę, dokładnie skleić ciasto wokół kapustki.


Przygotowane knedle wrzucić do wrzącej, lekko posolonej wody, zagotować, gdy wypłyną, gotować jeszcze 2 minuty i delikatnie wyjąć łyżką cedzakową. 
Podawać do pieczonej gęsi, lub same z cebulką podsmażoną na maśle. 








 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz