Translate

czwartek, 23 stycznia 2014

chrzan

domowy
1 korzeń chrzanu
1 jabłko
3 łyżki śmietany
2
buraki ćwikłowe
5 łyżek soku z cytryny
sól
cukier trzcinowy lub miód do smaku 
pieprz świeżo zmielony
  

Korzeń chrzanu wyszorować, obrać, opłukać, pokroić w kawałki i zmiksować na miazgę,
jabłko opłukać, obrać, zmiksować z chrzanem, przyprawić solą, cukrem trzcinowym, sokiem z cytryny i pieprzem, wymieszać ze śmietaną,
można też dodać do chrzanu, buraki ugotowane lub upieczone w folii w 180
° C przez 60 minut i zmiksować, wymieszać, przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić, przechowywać w lodówce.
 

Doskonale podostrza smak dań mięsnych i wegetariańskich.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz