domowy
1 korzeń chrzanu
1 jabłko
3 łyżki śmietany
2 buraki ćwikłowe
1 jabłko
3 łyżki śmietany
2 buraki ćwikłowe
5 łyżek soku z cytryny
sól
cukier trzcinowy lub miód do smaku
sól
cukier trzcinowy lub miód do smaku
pieprz świeżo zmielony
Korzeń chrzanu wyszorować, obrać, opłukać, pokroić w kawałki i zmiksować na miazgę,
jabłko opłukać, obrać, zmiksować z chrzanem, przyprawić solą, cukrem trzcinowym, sokiem z cytryny i pieprzem, wymieszać ze śmietaną,
można też dodać do chrzanu, buraki ugotowane lub upieczone w folii w 180° C przez 60 minut i zmiksować, wymieszać, przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić, przechowywać w lodówce.
Doskonale podostrza
smak dań mięsnych i wegetariańskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz