Translate

niedziela, 12 stycznia 2014

ciasto orzechowe


150 g orzechów nerkowca 
25 g orzechów pistacjowych
25 g orzechów włoskich
garstka pestek słonecznika
100 g drobnego cukru
5 jaj 
100 g roztopionego masła
 wanilia
czasem dodaję 1/4 łyżeczki sody

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Orzechy jeśli są wilgotne, warto włożyć  na blasze do piekarnika nastawionego na 60 0 C, na 10 minut, by przeschły, potem zmielić tak drobno, jak się da.
Rozgrzać piekarnik do 180 C.
Oddzielić żółtka od białek.  
Do żółtek dodać cukier i ukręcić na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać roztopione masło, następnie orzechy i ekstrakt waniliowy.
Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą orzechową.
Przelać ciasto do formy i piec przez 50-60 minut.
Wyjąć z piekarnika, studzić w formie przez kilka minut, przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz