ciasto piaskowe
ucierane
150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka sody
5 jajek
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
200 g masła
120 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki kakao
Piekarnik nastawić na 1800 C.
Foremkę 30 x 10
wyłożyć papierem do pieczenia.
– do dużej miski
przesiać obie mąki z łyżeczką sody.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać sok z
cytryny.
Masło utrzeć z cukrem, powoli dodając żółtka, a następnie mąkę. Na koniec dodać
ubite białko, delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej dodać
skórkę cytrynową.
Do formy wyłożonej papierem wlać najpierw ciasto cytrynowe a na wierzch wlać
kakaowe.
Piec 40 minut w 1800 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz