liście białej
kapusty
1 dynia
½ k g mielonego
mięsa
2-3 łyżki
siemienia lnianego
1 łyżeczka
masła klarowanego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku
1 i ½ szklanki
bulionu
sól i pieprz
sos;
przecier
pomidorowy
½ szklanki
gęstego mleka kokosowego/ tłustej śmietany
1 łyżeczka oleju
kokosowego
1 łyżeczka
kurkumy
szczypta gałki
muszkatołowej
sól i pieprz,
zioła- oregano, majeranek…
Dynię przekroić na pół, łyżką usunąć pestki i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 -40 minut, aż zmięknie, następnie wybrać miąższ łyżką, pozostawić
do ostygnięcia.
Czasem mój farsz wygląda tak:
Obrać liście kapusty, usunąć część zgrubiałego pędu i włożyć do gotującej się, osolonej wody na 5 minut niech zmiękną. Odcedzić, odłożyć do ostygnięcia.
Posiekaną cebulę i czosnek wrzucić na patelnię z
masłem, zeszklić.
Składniki nadzienia do gołąbków dokładnie wymieszać, nakładać
na przygotowane wcześniej liście kapusty (1-2 łyżki na porcję), zakładać boki i
zawijać gołąbki, ułożyć je w garnku (żaroodpornym) podlać bulionem i zapiec w
piekarniku nagrzanym do 180°C na 30 minut.
Sos gotować kilka minut na małym ogniu, polać nim gołąbki
przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz