Translate

środa, 11 stycznia 2017

gołąbki z dynią


liście białej kapusty
1 dynia
½ k g mielonego mięsa
2-3 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka masła klarowanego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 i ½ szklanki bulionu
sól i pieprz
sos;
przecier pomidorowy
½ szklanki gęstego mleka kokosowego/ tłustej śmietany
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz, zioła- oregano, majeranek…
 Dynię przekroić na pół, łyżką usunąć pestki i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 -40 minut, aż zmięknie, następnie wybrać miąższ łyżką, pozostawić do ostygnięcia.


                                                            Czasem mój farsz wygląda tak:




Obrać liście kapusty, usunąć część zgrubiałego pędu i włożyć do gotującej się, osolonej wody na 5 minut niech zmiękną. Odcedzić, odłożyć do ostygnięcia.
Posiekaną cebulę i czosnek wrzucić na patelnię z masłem, zeszklić.
Składniki nadzienia do gołąbków dokładnie wymieszać, nakładać na przygotowane wcześniej liście kapusty (1-2 łyżki na porcję), zakładać boki i zawijać gołąbki, ułożyć je w garnku (żaroodpornym) podlać bulionem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C na 30 minut.
Sos gotować kilka minut na małym ogniu, polać nim gołąbki przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz