Jarmuż -warzywo
o oryginalnym smaku, ma
zwolenników, jego grube twardawe, lekko gorzkawe w smaku, liście najlepiej smakują po przemrożeniu, zimą przebija się przez śnieg,
często używany, jako ozdoba na półmiskach.
Doceniany
był w starożytności, dziś odstrasza intensywnym zapachem i brakiem pomysłu, w
jaki sposób przygotować go, by dał się zjeść;
Liście jarmużu UMYĆ w zimnej wodzie z solą, octem- uciekną ślimaki, wyciąć grube, łykowate łodygi, POKROIĆ na kawałki i OBGOTOWAĆ w osolonej wodzie, 2 -3 MINUTKI nie dłużej, ostudzić w wodzie a lodem- nie straci koloru i wartości.
Dalej
można:
OBSMAŻYĆ na maśle z czosnkiem, jajkiem,
suszonymi pomidorami.
Zupy kremy- Liście w drobnych kawałkach
zachowują kształt.
Potrawki,
zapiekanki-
komponuje się z warzywami, ryżem, kaszą, mięsem i serem.
Z jajkami - na różne sposoby- Omlety,
jajecznice …
Sałatki- pasuje do każdego połącznia, na surowo i z cytryną
Koktajle- surowe liście miksować z dodatkiem
owoców i zielonych liści
Na
gęsto podsmażany na
patelni z czosnkiem, natką pietruszki i gałką muszkatołową - do makaronu a w kuchni irlandzkiej -colcannon - purée ziemniaczane z dodatkiem jarmużu.
Chipsy- umyte małe kawałki liści jarmużu
rozłożyć na papierze do pieczenia, kropić oliwą z oliwek, posolić i zapiec
przez 10-15 minut
w 170 0 C,
- pyszna,
chrupiąca przekąska.
WŁAŚCIWOŚCI:
liście zawierają witaminy A i C,
zawiera dużo białka,
wapnia, żelaza, błonnika.
Działa przeciwzapalnie i zapobiega chorobom serca, wspomaga układ
sercowo-naczyniowy, może uchronić także przed chorobami oczu (kurza ślepota, zespół suchego
oka).
Posiada dużo sulforafanu, dzięki czemu chroni przed rakiem płuc, prostaty, jelita grubego, zawiera karotenoidy – pomocne w raku krtani czy pęcherza moczowego.
Posiada dużo sulforafanu, dzięki czemu chroni przed rakiem płuc, prostaty, jelita grubego, zawiera karotenoidy – pomocne w raku krtani czy pęcherza moczowego.
Uwaga! Jarmuż bogaty jest w szczawiany, osoby z kamicą szczawiową powinny
go unikać, powoduje wzdęcia i gazy,
dlatego niektórzy powinni jeść warzywo ugotowane.
Jarmuż
w sosie śmietankowym z musztardą
150 g miękkich liści jarmużu
klarowane masło
1 cebulka
1 ząbek czosnku
200 ml tłustej śmietany / 30%
1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
pieprz, sól
Liście jarmużu pokroić na małe kawałki, ·wrzucić do wrzątku, gotować 3-4 minuty, zblanszować.
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle,
dodać zmiażdżony czosnek i musztardę.
Gotować aż sos zgęstnieje, dodać jarmuż.
Doprawić pieprzem i solą.
150 g miękkich liści jarmużu
klarowane masło
1 cebulka
1 ząbek czosnku
200 ml tłustej śmietany / 30%
1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
pieprz, sól
Liście jarmużu pokroić na małe kawałki, ·wrzucić do wrzątku, gotować 3-4 minuty, zblanszować.
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle,
dodać zmiażdżony czosnek i musztardę.
Gotować aż sos zgęstnieje, dodać jarmuż.
Doprawić pieprzem i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz