1 główka kapusty
1 i ½ szklanki kaszy gryczanej
½ kg pieczarek
3-4 cebule
1 i ½ szklanki wody
oliwa do smażenia
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku i mielonego kminku
szczypta startej gałki muszkatołowej
2 listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
1 i ½ szklanki kaszy gryczanej
½ kg pieczarek
3-4 cebule
1 i ½ szklanki wody
oliwa do smażenia
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku i mielonego kminku
szczypta startej gałki muszkatołowej
2 listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
Z
kapusty wyciąć głąb, liście obgotować we wrzątku kilka minut, niech zmiękną,
wykroić grube nerwy.
Przygotować farsz. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki tłuszczu. Kaszę wypłukać na sicie, wrzucić do garnka i prażyć przez kilka minut, mieszając.
Przygotować farsz. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki tłuszczu. Kaszę wypłukać na sicie, wrzucić do garnka i prażyć przez kilka minut, mieszając.
Zalać wrzątkiem, dodać
przyprawy, sól. Gotować na małym ogniu przykrytą -
15 minut, niech kasza wchłonie
wodę.
Pieczarki pokroić na plasterki, podsmażać, sok odparować, dodać oliwę i smażyć, mieszając, dodać 2 cebule drobno posiekane, zrumienić, doprawić solą i pieprzem.
Ugotowaną kaszę wymieszać z cebulą i pieczarkami.
Pieczarki pokroić na plasterki, podsmażać, sok odparować, dodać oliwę i smażyć, mieszając, dodać 2 cebule drobno posiekane, zrumienić, doprawić solą i pieprzem.
Ugotowaną kaszę wymieszać z cebulą i pieczarkami.
Farsz
zawijać w liście.
Dno garnka żaroodpornego wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, na nich ułożyć gołąbki. Podlać wodą z odrobiną soli. Na wierzchu również ułożyć liście kapusty, przykryć i dusić w piekarniku 40 minut w temperaturze 180 0 C.
2 cebule drobno posiekać i smażyć na oleju kokosowym / smalcu, aż cebula się zrumieni.
Gołąbki podawać z rumianą cebulką.
Dno garnka żaroodpornego wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, na nich ułożyć gołąbki. Podlać wodą z odrobiną soli. Na wierzchu również ułożyć liście kapusty, przykryć i dusić w piekarniku 40 minut w temperaturze 180 0 C.
2 cebule drobno posiekać i smażyć na oleju kokosowym / smalcu, aż cebula się zrumieni.
Gołąbki podawać z rumianą cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz