Translate

środa, 11 stycznia 2017

gołąbki

 z kaszą gryczaną i pieczarkami
1 główka kapusty
1 i ½ szklanki kaszy gryczanej
½ kg pieczarek
3-4 cebule
1 i ½ szklanki wody
oliwa do smażenia
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku i mielonego kminku
szczypta startej gałki muszkatołowej
2 listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
Z kapusty wyciąć głąb, liście obgotować we wrzątku kilka minut, niech zmiękną, wykroić grube nerwy.

Przygotować farsz. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki tłuszczu. Kaszę wypłukać na sicie, wrzucić do garnka i prażyć przez kilka minut,
mieszając. 
Zalać wrzątkiem, dodać przyprawy, sól. Gotować na małym ogniu przykrytą - 
15 minut, niech kasza wchłonie wodę.

Pieczarki pokroić na plasterki, podsmażać, sok odparować, dodać oliwę i smażyć, mieszając, dodać 2 cebule drobno posiekane, zrumienić, doprawić solą i pieprzem.

Ugotowaną kaszę wymieszać z cebulą i pieczarkami.
Farsz zawijać w liście.

Dno garnka żaroodpornego wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, na nich ułożyć gołąbki. Podlać  wodą z odrobiną soli. Na wierzchu również ułożyć liście kapusty, przykryć i
dusić w piekarniku 40 minut w temperaturze 180 C.

2 cebule drobno posiekać i smażyć na oleju kokosowym / smalcu, aż cebula się zrumieni.

Gołąbki podawać z rumianą cebulką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz