koncentrat pomidorowy
przyprawy - sól, pieprz, zioła-majeranek…
bulion
Mięso przyprawić i wymieszać z
pokrojonymi drobno pieczarkami.
Posiekać drobno pozostałości z kapusty i dodać do mięsa.
Posiekać drobno pozostałości z kapusty i dodać do mięsa.
Kapusta- usunąć głąb- najprościej rąbnąć kapustą o posadzkę wystającym
głąbem(jeśli sterczy długi), wbije się do środka uwalniając liście – oczyścić, włożyć
do garnka i obgotować w osolonej wodzie 10 minut. Ostudzić. Kapuścianym sparzonym liściom przyciąć obieraczką do
warzyw grube nerwy łodygi u nasady, na płasko.
Kasza gruba, pęczak -opłukana zalana wodą w
proporcji 1-2 ½ pod przykryciem powinna się ugotować na sypko, trochę soli i łyżka
tłuszczu (kokosowego).
Cebula zeszklona na maśle,
plus pokrojona wątróbka drobiowa,
kilka śliwek wędzonych, drobno pokrojonych podsmażyć 5 minut, połączyć z ugotowaną kaszą, dodać jajko lub mielone siemię
lniane (zwiąże farsz).
Zawinąć
farsz w liście.
Garnek wyścielić małymi liśćmi
i układać na nich ciasno gołąbki, zawinięciem do dołu. Każdą warstwę gołąbków rozdzielić liśćmi kapusty. Zalać dwoma
szklankami bulionu. Dusić pod
przykryciem przez godzinę .
Sos do polania pomidorowy, grzybowy, lub śliwkowy z goździkami na czerwonym winie duszony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz