Translate

środa, 11 stycznia 2017

gołąbki z kaszą


                                                                   1  kapusta
½ kg mięsa mielonego z indyka
½ kg pieczarek
szklanka Kaszy grubej -  pęczak
koncentrat pomidorowy 

przyprawy - sól, pieprz, zioła-majeranek…
 bulion
Mięso przyprawić i wymieszać z pokrojonymi drobno pieczarkami.
Posiekać drobno pozostałości z kapusty i dodać do mięsa.
Kapusta- usunąć głąb- najprościej rąbnąć kapustą o posadzkę wystającym głąbem(jeśli sterczy długi), wbije się do środka uwalniając liście – oczyścić, włożyć do garnka i obgotować w osolonej wodzie 10 minut. Ostudzić. Kapuścianym sparzonym liściom przyciąć obieraczką do warzyw grube nerwy łodygi u nasady, na płasko.
Kasza gruba, pęczak -opłukana zalana wodą w proporcji 1-2 ½ pod przykryciem powinna się ugotować na sypko, trochę soli i łyżka tłuszczu (kokosowego). 

Cebula zeszklona na maśle, plus pokrojona wątróbka drobiowa, kilka śliwek wędzonych, drobno pokrojonych podsmażyć 5 minut, połączyć z ugotowaną kaszą, dodać jajko lub mielone siemię lniane (zwiąże farsz).

Zawinąć farsz w liście.

Garnek wyścielić małymi liśćmi i układać na nich ciasno gołąbki, zawinięciem do dołu. Każdą warstwę gołąbków rozdzielić liśćmi kapusty. Zalać dwoma szklankami bulionu. Dusić pod przykryciem przez godzinę .


Sos do polania pomidorowy, grzybowy, lub śliwkowy z goździkami na czerwonym winie duszony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz