Translate

środa, 11 stycznia 2017

gołąbki z soczewicą

i ryżem 
1 główka białej kapusty
1 i ½ szklanki ryżu
2 szklanki wywaru warzywnego lub wody
½ szklanki zielonej soczewicy
2 cebule 
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii, łyżeczka cząbru, tymianku
Sól, pieprz
tłuszcz do smażenia / olej kokosowy, smalec

sos pomidorowy;
1 przecier pomidorowy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano, szczypta chilli
Sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

farsz;

 W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać ryż i chwilę smażyć, mieszając. Wlać wywar warzywny lub wodę i gotować pod przykryciem - ryż zmięknie.
Cebulę drobno pokroić i smażyć na rumiano.
Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją.
Składniki farszu wymieszać i doprawić ziołami, solą i pieprzem.

Zawijać farsz w liście kapusty.

Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, na nich ułożyć gołąbki. Podlać delikatnie wodą wymieszaną z odrobiną soli. Na wierzchu również ułożyć liście kapusty. Całość przykryć i dusić w piekarniku około
40 minut w temperaturze 180 stopni.

sos pomidorowy- Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z cebulą i zeszklić na oliwie. Wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy, gotować na małym ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Gołąbki podawać z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz