1 główka białej kapusty
1 i ½ szklanki ryżu
2 szklanki wywaru warzywnego lub wody
2 szklanki wywaru warzywnego lub wody
½ szklanki zielonej
soczewicy
2 cebule
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii,
łyżeczka cząbru, tymianku
Sól, pieprz
tłuszcz do smażenia / olej kokosowy, smalec
tłuszcz do smażenia / olej kokosowy, smalec
sos pomidorowy;
1 przecier pomidorowy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano, szczypta
chilli
Sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
tłuszcz do smażenia
farsz;
W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać ryż i chwilę
smażyć, mieszając. Wlać wywar warzywny lub wodę i gotować pod przykryciem - ryż
zmięknie.
Cebulę drobno pokroić i smażyć na rumiano.
Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją.
Składniki farszu wymieszać i doprawić ziołami, solą i pieprzem.
Zawijać farsz w liście kapusty.
Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, na nich ułożyć gołąbki. Podlać delikatnie wodą wymieszaną z odrobiną soli. Na wierzchu również ułożyć liście kapusty. Całość przykryć i dusić w piekarniku około
Cebulę drobno pokroić i smażyć na rumiano.
Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją.
Składniki farszu wymieszać i doprawić ziołami, solą i pieprzem.
Zawijać farsz w liście kapusty.
Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, na nich ułożyć gołąbki. Podlać delikatnie wodą wymieszaną z odrobiną soli. Na wierzchu również ułożyć liście kapusty. Całość przykryć i dusić w piekarniku około
40 minut w
temperaturze 180 stopni.
sos pomidorowy- Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z cebulą i zeszklić na oliwie. Wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy, gotować na małym ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Gołąbki podawać z sosem.
sos pomidorowy- Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z cebulą i zeszklić na oliwie. Wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy, gotować na małym ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Gołąbki podawać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz