gołąbki bezmięsne - jeśli mają być z kaszą - Kaszę przed gotowaniem należy wypłukać, sparzyć i odsączyć- będzie słodka.
Soczewicę,
ryż wypłukać wielokrotnie, dokładnie odsączyć na sicie.
Na patelni rozpuścić masło klarowane, lub olej kokosowy podsmażyć wybrane przyprawy- indyjskie, dodać cebulki i zeszklić je, dodać warzywa, dodać odsączoną soczewicę, ryż lub kaszę, czosnek roztarty z solą, odrobinę soku
z cytryny, szczyptę kurkumy, majeranku, sezamu jasnego,
oraz siemię lniane mielone- łyżeczka, wymieszać porządnie, chwilę dusić, wlać wrzątku 3-4 miarki na 1 miarkę nasion, potrzymać pod przykryciem na wolnym ogniu, dusić do miękkości, odstawić do
przestygnięcia.
Kapusta
pekińska – odciąć stopkę głąba, alby liście łatwo
odchodziły, odciąć gruby nerw z liści –przygotowane
liście ułożyć w misce, zalać wrzątkiem, szczelnie przykryć pokrywką, niech zmiękną -20 minut, odlać wodę odsączyć. Pierwsze, zewnętrzne liście odłożyć, wykorzystać, jako podkład, na spód w
szerokim rondlu, gdzie gotować się będą gołąbki.
Liście są dość kruche, ale chodzi o to,
by porcje farszu odseparować i nie szkodzi, że się wymknie, ugotowane porcje
można wybierać małą chochelką.
Farsz nakładać do liści, zwinąć je i ułożyć
w garnku na liściach,
zalać sosem pomidorowym i podgotować jeszcze 20 minut.
Proporcji w sporządzaniu farszu nie
trzeba się sztywno trzymać, co zostanie na patelni i nie zmieści się w
kapuścianych listkach, można spożyć jako sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz