Translate

sobota, 30 listopada 2013

gołąbki

gołąbki bezmięsne - jeśli  mają być z kaszą - Kaszę przed gotowaniem należy wypłukać, sparzyć i odsączyć- będzie słodka.
Soczewicę, ryż wypłukać wielokrotnie, dokładnie odsączyć na sicie.










Na patelni rozpuścić masło klarowane, lub olej kokosowy podsmażyć wybrane przyprawy- indyjskie, dodać cebulki i zeszklić je, dodać warzywa,  dodać odsączoną soczewicę, ryż lub kaszę, czosnek roztarty z solą, odrobinę soku z cytryny, szczyptę kurkumy, majeranku, sezamu jasnego, oraz siemię lniane mielone- łyżeczka, wymieszać porządnie, chwilę dusić, wlać wrzątku 3-4 miarki na 1 miarkę nasion, potrzymać pod przykryciem na wolnym ogniu, dusić do miękkości, odstawić do przestygnięcia.




Kapusta pekińska – odciąć stopkę głąba, alby liście łatwo odchodziły, odciąć gruby nerw z liści –przygotowane liście ułożyć w misce, zalać wrzątkiem, szczelnie przykryć pokrywką, niech zmiękną -20 minut, odlać wodę odsączyć. Pierwsze, zewnętrzne liście odłożyć, wykorzystać, jako podkład, na spód w szerokim rondlu, gdzie gotować się będą gołąbki.
Liście są dość kruche, ale chodzi o to, by porcje farszu odseparować i nie szkodzi, że się wymknie, ugotowane porcje można wybierać małą chochelką.





Farsz nakładać do liści, zwinąć je i ułożyć w garnku na liściach,
zalać sosem pomidorowym i podgotować jeszcze 20 minut.



Proporcji w sporządzaniu farszu nie trzeba się sztywno trzymać, co zostanie na patelni i nie zmieści się w kapuścianych listkach, można spożyć jako sos.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz