Translate

środa, 5 marca 2014

brokuły

Brokuły w śmietanie z orzechami, zupa  krem, albo brokuły ugotowane na parze, polane olejem lnianym, oprószone uprażonymi nasionami sezamu, słonecznika czy dyni, takie pyszności nie powinny nikogo zabić.



ZUPA KREM
 1 brokuł
 3 ząbki czosnku 

 1 marchewka
 2 łodygi selera naciowego
 1 czerwona papryka 

 kolendra, kurkuma, garam masala, sól himalajska i pieprz do smaku
 natka pietruszki, rzeżucha lub szczypiorek

Rozdzielić i oczyścić, zalać zimną wodą wsypać łyżką soli morskiej, niech brokuły poleżą przez chwilę, jeśli są, to wyjdą z nich żyjątka a warzywo okrzepnie.
Pozostałe warzywa pokroić.
Na patelni, roztopić łyżkę oleju kokosowego, wsypać -jeśli lubicie i macie; nasionka gorczycy, czarnuszki, kminku, kozieradki chwilkę podsmażyć, dodać posiekaną marchewkę, seler, paprykę, dokładnie mieszając podsmażyć, wlać wrzątku poddusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, na koniec dodać czosnek roztarty ze szczyptą soli i wetknąć 
do zupy dzisiejszego bohatera łodyżkami w dół, osączonego i jeszcze raz przepłukanego zimną wodą. Gotować jeszcze chwilę, brokuł nie powinien być rozgotowany, raczej jędrny.
Ugotowaną zupę przyprawić do smaku, zmiksować.
Podać z mlekiem kokosowym, lub śmietaną z grzankami, lub klopsikami.

Udekorować natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz