Brokuły w śmietanie z orzechami,
zupa krem, albo brokuły ugotowane na
parze, polane olejem lnianym, oprószone uprażonymi nasionami sezamu,
słonecznika czy dyni, takie pyszności nie powinny nikogo zabić.
ZUPA KREM
1 brokuł
3 ząbki czosnku
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
1 czerwona papryka
kolendra, kurkuma, garam masala, sól himalajska i pieprz do smaku
natka pietruszki, rzeżucha lub szczypiorek
3 ząbki czosnku
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
1 czerwona papryka
kolendra, kurkuma, garam masala, sól himalajska i pieprz do smaku
natka pietruszki, rzeżucha lub szczypiorek
Rozdzielić i oczyścić, zalać zimną wodą wsypać łyżką soli morskiej, niech brokuły poleżą przez chwilę, jeśli są, to wyjdą z nich żyjątka a warzywo okrzepnie.
Pozostałe warzywa pokroić.
Na patelni, roztopić łyżkę oleju kokosowego, wsypać -jeśli lubicie i macie; nasionka gorczycy, czarnuszki, kminku, kozieradki chwilkę podsmażyć, dodać posiekaną marchewkę, seler, paprykę, dokładnie mieszając podsmażyć, wlać wrzątku poddusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, na koniec dodać czosnek roztarty ze szczyptą soli i wetknąć do zupy dzisiejszego bohatera łodyżkami w dół, osączonego i jeszcze raz przepłukanego zimną wodą. Gotować jeszcze chwilę, brokuł nie powinien być rozgotowany, raczej jędrny.
Na patelni, roztopić łyżkę oleju kokosowego, wsypać -jeśli lubicie i macie; nasionka gorczycy, czarnuszki, kminku, kozieradki chwilkę podsmażyć, dodać posiekaną marchewkę, seler, paprykę, dokładnie mieszając podsmażyć, wlać wrzątku poddusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, na koniec dodać czosnek roztarty ze szczyptą soli i wetknąć do zupy dzisiejszego bohatera łodyżkami w dół, osączonego i jeszcze raz przepłukanego zimną wodą. Gotować jeszcze chwilę, brokuł nie powinien być rozgotowany, raczej jędrny.
Ugotowaną zupę przyprawić do smaku, zmiksować.
Podać z mlekiem kokosowym, lub śmietaną z grzankami, lub klopsikami.
Udekorować natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz