1 plaster łososia bez skóry
3
ziemniaki pokrojone
w kostkę, lub kasza jaglana
2
marchewki, 1 pietruszka, biała część z pora pokrojone w cienkie talarki
1
pomidor
liść
laurowy, ziele angielskie
sok
z cytryny
kilka
łyżek jogurtu greckiego, mleko kokosowe lub śmietanka
pieprz,
sól, koperek, pietruszka
Rybę zalać zimną wodą, dodać liść
laurowy i ziele angielskie, porządnie zagotować, zdjąć z ognia, wyjąć ugotowaną
rybę i podzielić na mniejsze części.
Na maśle zeszklić pora, marchew i pietruszkę, przełożyć do wywaru z ryby, dodać ziemniaki i pokrojone w cząstki pomidory. Gotować 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, koperkiem, pietruszką, mlekiem kokosowym lub śmietaną. Na koniec dodać ugotowaną rybę.
Na maśle zeszklić pora, marchew i pietruszkę, przełożyć do wywaru z ryby, dodać ziemniaki i pokrojone w cząstki pomidory. Gotować 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, koperkiem, pietruszką, mlekiem kokosowym lub śmietaną. Na koniec dodać ugotowaną rybę.
Przepis, przepisem, nie trzymam się kurczowo
słowa pisanego, co się nawinie, co woła- jak mnie nie zużyjesz, to się zepsuję!
Można powiedzieć - gotuję „na winie” choć alkoholu próżno by szukać w moim
domu.
Od wielkiego święta, kupuję piwo Guinnessa do wypieków, zamiast
drożdży, czy proszku do pieczenia, którego nie znoszę, piwo jest dla bąbelków,
do wypieku ciasta serowo czekoladowego, lub do chleba o gorzkawym smaku.
Ogólnie sama zupa rybna jest przede wszystkim smaczna i bardzo pożywna i ja dlatego ją lubię. Jestem zdania, że także świetne przepisy na dania z łososia możemy znaleźć na stronie https://mowisalmon.pl/przepisy/ i ja już wielokrotnie miałam okazję z nich korzystać.
OdpowiedzUsuń