Translate

wtorek, 4 marca 2014

ciasto migdałowe


200 g migdałów   
100 g cukru
5 jaj

100 g masła roztopionego
spora szczypta sody,
oraz szczypta zapachu, może być; wanilia, kardamon, cynamon, można dodać mango w proszku, garść rodzynek…

Rozgrzać piekarnik do 180 o C.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Migdały wraz ze skórkami zmielić tak drobno, jak się da.
Oddzielić żółtka od białek. 
Do żółtek dodać cukier i ukręcić na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać roztopione masło, następnie orzechy i pozostałe składniki według uznania.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą migdałową.
Przelać ciasto do formy i piec przez 50-60 minut.
Wyjąć z piekarnika, studzić w formie przez kilka minut, przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz