200 g migdałów
100 g cukru
5 jaj
100 g masła roztopionego
5 jaj
100 g masła roztopionego
spora szczypta sody,
oraz szczypta zapachu, może być; wanilia, kardamon, cynamon, można
dodać mango w proszku, garść rodzynek…
Rozgrzać piekarnik do 180 o C.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Migdały wraz ze skórkami zmielić tak drobno, jak się da.
Oddzielić żółtka od białek.
Do żółtek dodać cukier i ukręcić na jasną, puszystą masę.
Stopniowo dodawać roztopione masło, następnie orzechy i pozostałe składniki
według uznania.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą migdałową.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą migdałową.
Przelać ciasto do formy i piec
przez 50-60 minut.
Wyjąć z piekarnika, studzić w formie przez kilka minut,
przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz