Spód:
40 g masła
130 g herbatników
130 g herbatników
Herbatniki pokruszyć. Dodać miękkie masło, dokładnie wymieszać i
rozłożyć masę na spodzie tortownicy dociskając do formy dnem szklanki. Schłodzić
w lodówce.
Masa
serowa:
600 g
twarogu sernikowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
225 ml śmietany kremówki
3 jajka
120 g drobnego cukru
cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
225 ml śmietany kremówki
3 jajka
120 g drobnego cukru
cukier waniliowy
Rozgrzać piekarnik do 170 º
C.
- Ubić jajka z cukrem aż zrobią się kremowe. Dodać cukier
waniliowy, przyprawy i całą resztę składników (twaróg, mąkę, śmietankę) - wymieszać
do otrzymania gładkiej masy.
-Wylać ostrożnie na schłodzony spód.
-Piec przez 50-60 minut aż wierzch sernika się
zetnie. Zostawić przez jakiś czas w niedomkniętym piekarniku.
-Wyciągnąć do wystygnięcia a gdy osiągnie temperaturę pokojową,
przykryć folią żeby nie sechł i nie nabierał zapachów, wstawić na całą noc do
lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz