Translate

wtorek, 25 marca 2014

sernik palce lizać

Spód:
40 g masła
130 g herbatników
Herbatniki pokruszyć. Dodać miękkie masło, dokładnie wymieszać i rozłożyć masę na spodzie tortownicy dociskając do formy dnem szklanki. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa:
600 g twarogu sernikowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
225 ml śmietany kremówki
3 jajka
120 g drobnego cukru

cukier waniliowy

Rozgrzać piekarnik do 170 º C.
- Ubić jajka z cukrem aż zrobią się kremowe. Dodać cukier waniliowy, przyprawy i całą resztę składników (twaróg, mąkę, śmietankę) - wymieszać do otrzymania gładkiej masy.
-Wylać ostrożnie na schłodzony spód.
-Piec przez 50-60 minut aż wierzch sernika się zetnie. Zostawić przez jakiś czas w niedomkniętym piekarniku.
-Wyciągnąć do wystygnięcia a gdy osiągnie temperaturę pokojową, przykryć folią żeby nie sechł i nie nabierał zapachów, wstawić na całą noc do lodówki. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz