Translate

czwartek, 20 marca 2014

drożdżowe roladki cynamonowe



20g świeżych drożdży/ 7g -opakowanie  suszonych
150 ml mleka
50g cukru
400g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
2 jajka
50g masła-roztopić
Do posmarowania i posypania:
70g masła - roztopić
100g cukru brązowego
1  łyżeczkę cynamonu
Przygotować zaczyn; rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, roztrzepane jajka, sól, roztopione, lekko ciepłe masło, dodać wyrośnięty zaczyn i wymieszać ciasto- powinno być delikatne, sprężyste- przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, niech podwoi swoją objętość.
Roztopić 70g masła.
Przygotować odpowiednią formę do pieczenia-blaszkę, lub keksową- 25cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat najlepiej na papier do pieczenia – nie będzie się kleić i później ułatwi zrolowanie. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 50cm.
Rozprowadzić na nim roztopione masło, posypać cukrem i cynamonem.
Ciasto można zrolować lub pociąć w prostokąty, które trzeba nakładać jeden na drugi, włożyć do formy keksowej na sztorc.
Natomiast zrolowane, przeciąć na pół, każdy kawałek przeciąć jeszcze na połowę i wszystkie uzyskane kawałki jeszcze raz na połowę. Pokrojone roladki położyć na płaską, dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, układać płasko w odstępach kilku centymetrowych, bardzo wyrosną, należy jeszcze posmarować roztopionym masłem, będzie się łatwiej odrywało porcje ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C,  przez 35 minutdo zrumienienia.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz